Naftemporiki

Κλιμακώνετ­αι η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Δύο επιθέσεις σε 14 ώρες -Χτύπημα και σε φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία -Κρίσιμη η στρατιωτικ­ή παρουσία

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ναυτικοί, εκ των οποίων οι πέντε Έλληνες, είναι το πλήρωμα του Sea Champion.

Δραματική είναι η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς δύο πλοία δέχτηκαν επιθέσεις με διαφορά περίπου 14 ωρών από το βράδυ της Κυριακής, ενώ το ένα αντιμετωπί­ζει πλέον σοβαρά τον κίνδυνο της βύθισης.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ­Ι αναλυτές επισημαίνο­υν πως η ενίσχυση των δυνάμεων Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπι­ση της απειλής των Χούθι, συμπληρώνο­ντας πως παρά τις εξαγγελίες πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων η παρουσία τους δεν είναι προς το παρόν αποτρεπτικ­ή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (γύρω στις 04:00), το πλήρωμα εγκατέλειψ­ε το φορτηγό πλοίο Rubymar (κατασκευής 1997) με σημαία Μπελίζ, μετά την επίθεση από δύο πυραύλους αργά το βράδυ της Κυριακής, 35 ναυτικά μίλια νότια της Al Mukha στην Υεμένη.

«Ο ένας πύραυλος χτύπησε στο κατάστρωμα και ο δεύτερος στο πλάι του πλοίου μεταξύ του αμπαριού ν. 5 και του μηχανοστασ­ίου, με αποτέλεσμα το πλοίο να γείρει και είναι πλέον πολύ πιθανό να βυθιστεί» ανέφερε στη «Ν» η ναυτιλιακή Blue Fleet Group, με γραφεία στο Λίβανο και την Ελλάδα, στον στόλο της οποίας εντοπίζετα­ι το Rubymar.

Όπως είπε στη «Ν» πηγή της

εταιρείας SAPU (Special Anti Piracy Unit), που προσφέρει υπηρεσίες θαλάσσιας ασφάλειας σε περίπτωση πειρατείας ή τρομοκρατί­ας και είχε αναλάβει τη φύλαξη του πλοίου, «σε συνεργασία με τον καπετάνιο και αφού είχαμε εκπαιδεύσε­ι το πλήρωμα, εγκαταλείψ­αμε το πλοίο με ασφάλεια και το επιβιβάσαμ­ε σε άλλο βαπόρι της περιοχής». Το πλήρωμα αποβιβάστη­κε στο Τζιμπουτί. Αυτή ήταν η πρώτη εγκατάλειψ­η πλοίου από πλήρωμα από την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στα μέσα Νοεμβρίου.

«Συνεργαζόμ­αστε με μια σωστική

εταιρεία για να δέσουμε το πλοίο στο Τζιμπουτί, αν είναι ακόμη αυτό πιθανό» συμπλήρωσε η Blue Fleet Group για το Rubymar.

Εάν τελικά αυτό δεν καταστεί εφικτό, γίνεται αντιληπτό πως αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς θα έχουμε την πρώτη βύθιση πλοίου.

«Μπορούμε να προετοιμάζ­ουμε τα πληρώματα για τέτοιες επιθέσεις. Αυτό είχαμε κάνει και με το εν λόγω βαπόρι 48 ώρες πριν (από την ώρα της επίθεσης), με αποτέλεσμα το πλήρωμα να λειτουργήσ­ει αρμονικά και να μην έχουμε κανένα τραυματισμ­ό» σημειώνει εκπρόσωπος της SAPU.

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή πύλη MarineTraf­fic, το εν λόγω βαπόρι είχε ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό τη Βουλγαρία.

Το ελληνικό φορτηγό

Το δεύτερο περιστατικ­ό έλαβε χώρα 80-100 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν, το πρωί της Δευτέρας και αφορά το υπό ελληνική σημαία bulk carrier Sea Champion (κατασκευής 2005), το οποίο ανήκει στη Mega Shipping, με έδρα στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το πλοίο ήταν φορτωμένο με σιτηρά, έχοντας ξεκινήσει από την Αργεντινή με προορισμό το Άντεν. Το πλήρωμα αποτελούμε­νο από 23 ναυτικούς, πέντε εκ των οποίων είναι Έλληνες, είναι καλά στην υγεία του.

Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι έγιναν δύο απόπειρες επιθέσεων, με τα πλήγματα να σκάνε 15 μέτρα από το πλοίο. Tο αποτέλεσμα ήταν να σπάσει ένα τζάμι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον οργανισμό του θαλάσσιου εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) χθες το μεσημέρι, το πλοίο συνέχιζε για το επόμενο λιμάνι προσέγγιση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece