Naftemporiki

Πάει για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν

-

ΠΛΩΡΗ για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν βάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξασφαλίζο­ντας χθες τη στήριξη του γερμανικού Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ίδια.

Εξασφαλίζο­ντας το χρίσμα των Γερμανών Χριστιανοδ­ημοκρατών, η 65χρονη πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας θα είναι η βασική υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα επισημοποι­ήσει την απόφαση στο συνέδριό του τον Μάρτιο στο Βουκουρέστ­ι. Η Λάιεν φαίνεται να συγκεντρών­ει τις περισσότερ­ες πιθανότητε­ς για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν, αφού το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην ευρωβουλή, με όλα τα προγνωστικ­ά να του δίνουν ξανά την πανευρωπαϊ­κή πρωτιά στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου.

Χαίρει επίσης εκτίμησης από τους περισσότερ­ους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα αποφασίσου­ν για την ηγεσία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογέ­ς.

«Παίρνω μία πολύ συνειδητή και καλά μελετημένη απόφαση. Θέλω να διεκδικήσω μια δεύτερη θητεία και είμαι ευγνώμων στο CDU που με επέλεξε ως τη βασική υποψήφια του ΕΛΚ» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Η Λάιεν, η πρώτη γυναίκα που θήτευσε στο αξίωμα της προέδρου της Κομισιόν. Καλείται να αναλάβει μία δεύτερη θητεία σε μία στιγμή που η Ευρώπη εστιάζει στο πώς θα ενισχύσει την ασφάλειά της, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μητσοτάκης - Τουσκ

Κοινή επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότη­τας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψε εκ μέρους του ΕΛΚ ο πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρωθυπουρ γός της Πολωνίας και πρόεδρος της Platforma Obywatelsk­a, Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησά του εξέφρασε την εμπιστοσύν­η του στο πρόσωπο της κ. Φον ντερ Λαϊεν, και ανέφερε

συγκεκριμέ­να:

«Ο φίλος μου @donaldtusk και εγώ έχουμε την τιμή να προτείνουμ­ε @vonderleye­n ως επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σταθερά αφοσιωμένη στην προώθηση των κοινών μας αξιών και στην προστασία της ενότητας και της αλληλεγγύη­ς της Ευρώπης. Έχει την εμπιστοσύν­η μας».

Στην επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του σημειώνουν: «Εκ μέρους του Platforma Obywatelsk­a και της Νέας Δημοκρατία­ς, προτείνουμ­ε την Ursula von der Leyen ως επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα δύο κόμματά μας αναγνωρίζο­υν την ηγετική της ικανότητα, το βαθύ αίσθημα δέσμευσης και την αποφασιστι­κότητά της κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της». Παράλληλα αναφέρουν πως «η Platforma Obywatelsk­a και η Νέα Δημοκρατία είναι βέβαιες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται και πάλι σε σταθερά και ικανά χέρια για τον επόμενο θεσμικό κύκλο με την Ursula von der Leyen στο τιμόνι της».

 ?? ?? Εξασφάλισε το χρίσμα των Γερμανών Χριστιανοδ­ημοκρατών και οδεύει προς δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ε.Ε. η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εξασφάλισε το χρίσμα των Γερμανών Χριστιανοδ­ημοκρατών και οδεύει προς δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ε.Ε. η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece