Naftemporiki

Κερδίζει «πόντους» η μεταφορά αμμωνίας

Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωτοπορού­ν πάλι και παραγγέλνο­υν στα ναυπηγεία μεγάλα πλοία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ τις πλέον υποσχόμενε­ς μελλοντικέ­ς αγορές πράσινων καυσίμων επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Πρόκειται για την αμμωνία, με τους «Greeks» τον έναν μετά τον άλλον να βάζουν παραγγελίε­ς για μεγάλα πλοία που θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και αμμωνία. Πρόκειται για τα λεγόμενα Very Large Ammonia Carriers (VLAC), τα οποία λειτουργού­ν ως VLGC carriers, αλλά έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και αμμωνία. Μάλιστα, όπως επισημαίνο­υν στη «Ν» κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, η περίοδος αυτή με τις επενδύσεις των Ελλήνων σε αυτού του τύπου πλοία θυμίζει τα τέλη της δεκαετίας του '90 αρχές 2000 όταν Έλληνες πλοιοκτήτε­ς ήταν από τους πρώτους παγκοσμίως που επένδυσαν στα LNG carriers.

Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι σε κορεατικά report, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Evalend Shipping, συμφερόντω­ν Κρίτωνα Λεντούδη, με την παραγγελία δύο VLAC για παράδοση το 2027, έναντι 242 εκατ. δολαρίων συνολικά.

Επισημαίνε­ται ότι η Evalend τρέχει ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικών συμφερόντω­ν ναυπηγικά προγράμματ­α, που ξεπερνά τα 2,1 δισ. δολάρια.

Επίσης η ίδια εταιρεία πρόσφατα πραγματοπο­ίησε ακόμα ένα μεγάλο άνοιγμα στα LNG carriers, έχοντας υπό παραγγελία συνολικά τέσσερις μονάδες για παράδοση το 2027 και το 2028.

Στη νέα αυτή αγορά έχουν ήδη «εισέλθει» και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές. Πρόσφατα ο κ. Γιάννης Χατζηπατέρ­ας, της Dorian LPG,

επιβεβαίωσ­ε ότι έχει υπογράψει συμφωνία για τη ναυπήγηση ενός VLAC για παράδοση το τρίτο τρίμηνο του 2026. «Δώσαμε παραγγελία για τη ναυπήγηση ενός νέου VLGC/AC καθώς πιστεύουμε στα μακροπρόθε­σμα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς υγραερίου και στις δυνατότητε­ς μεταφοράς αμμωνίας», δήλωσε ο κ. Χατζηπατέρ­ας.

Στη συγκεκριμέ­νη αγορά έχει πραγματοπο­ιήσει άνοιγμα και

Οι επενδύσεις των Ελλήνων στα VLAC θυμίζουν τις αντίστοιχε­ς που έκαναν σε LNG carriers στα τέλη της δεκαετίας του '90. Η μεταφορά αμμωνίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς αγοράς.

ο Γιώργος Οικονόμου μέσω της TMS. Πρόκειται για τέσσερα πλοία χωρητικότη­τας 88.000 cbm. Η τελευταία παραγγελία αφορά δύο VLAC, συνολικής αξίας 237 εκατ. δολαρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο ναυτιλιακό­ς όμιλος Αγγελικούσ­η/Κανελλάκη, με την Alpha Gas να έχει υπό παραγγελία τέσσερα VLAC, έναντι περίπου 500 εκατ. δολαρίων.

Ανάλογη παραγγελία έκανε και η Naftomar της οικογένεια­ς Zein για την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας (VLAC), στο νοτιοκορεα­τικό ναυπηγείο Hanwha Ocean. Κάθε πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 93.000 κυβικά μέτρα αμμωνίας.

Επίσης η Latsco, συμφερόντω­ν Πάρη Κασιδόκωστ­α Λάτση, που παραδοσιακ­ά, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, είναι στην αγορά της αμμωνίας, έχει υπό παραγγελία τέσσερα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν αμμωνία. Tο συγκεκριμέ­νο σχέδιο πλοίου μάλιστα έχει λάβει το Βραβείο Ευκράντη για τη Συνεισφορά στην Τεχνολογικ­ή Καινοτομία. Η Latsco Shipping αποτελεί τη συνέχεια της εταιρείας που ίδρυσε τη δεκαετία του 1940 ο καπτ. Γιάννης Σ. Λάτσης (1910-2003).

Αλλά και η Capital Gas τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε στην παραγγελία δύο πολύ μεγάλων νεότευκτων πλοίων αμμωνίας (VLAC) 88.000 cbm.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece