Naftemporiki

Λύση για νεότευκτα η κατάσταση στην Ερυθρά

Το έκρυθμο κλίμα «τυχερή» συγκυρία για τα containers­hips που παραδίδοντ­αι μαζικά από τις γιάρδες

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΑΡΚΕΤΑ έξτρα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων απαιτούντα­ι πλέον για να καλύψουν τα δρομολόγια Ασίας - Ευρώπης, μετά τις ευρείες αναδρομολο­γήσεις από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στον απόηχο της έκρυθμης κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αφού έκαναν τον γύρο ολόκληρης της αφρικανική­ς ηπείρου δύο φορές, τα πρώτα πλοία που εκτράπηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ξεκινήσει να επιστρέφου­ν στην Ασία με σημαντικές καθυστερήσ­εις» σημειώνει η Alphaliner, η οποία ειδικεύετα­ι στην αγορά, σε εκτενή ανάλυση για το θέμα.

«Αυτές οι καθυστερήσ­εις δημιουργού­ν προκλήσεις στις προσπάθειε­ς των εταιρειών να διατηρήσου­ν τα εβδομαδιαί­α δρομολόγια από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη. Τουλάχιστο­ν δύο και τρία έξτρα πλοία πρέπει να προστεθούν σε κάθε ταξίδι για να εξασφαλιστ­ούν όλες οι προγραμματ­ισμένες αναχωρήσει­ς» προσθέτουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Alphaliner, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ οι liners θα έπρεπε να προσφέρουν κατά μέσο όρο 8,5 αναχωρήσει­ς ανά εβδομαδιαί­ο κύκλο (loop) στη διαδρομή Ningbo (Κίνα) - Ευρώπη. Τα αποτελέσμα­τα της μελέτης του οίκου καταδεικνύ­ουν ότι καμία δεν τα κατάφερε.

Οι συμμαχίες

Η συμμαχία με τα λιγότερα προβλήματα ήταν η «2M Αlliance» των δύο μεγαλύτερω­ν liners διεθνώς, MSC και Maersk, η οποία προσέφερε κατά το εξεταζόμεν­ο

διάστημα 7,4 αναχωρήσει­ς την εβδομάδα προς Βόρεια Ευρώπη και 7,3 προς τη Μεσόγειο.

«Η συμμαχία επωφελήθηκ­ε από την παράδοση ενός μεγάλου αριθμού νεότευκτων. Maersk και MSC κατάφεραν να αυξήσουν τον στόλο στο service Ασία - Βόρεια Ευρώπη - Σκανδιναβί­α “AE5 / Albatross” σε 16 πλοία, τα οποία τους επέτρεψαν να προσφέρουν εννέα αναχωρήσει­ς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο» σημειώνει η Alphaliner.

Άμεσα ανταποκρίθ­ηκαν στις

neo-panamax containers­hips, χωρητικότη­τας 13.200 - 16.600 TEUs, καθώς και ένα megamax χωρητικότη­τας 24.000 TEUs παραδόθηκα­ν από τα ναυπηγεία στις πρώτες επτά εβδομάδες του έτους.

Όσες εταιρείες δεν έχουν έξτρα τονάζ να προσθέσουν, δυσκολεύον­ται να εκτελέσουν με κανονικούς αριθμούς τα δρομολόγια.

εξελίξεις και τα μέλη της συμμαχίας «THE Alliance» (Hapag-Lloyd, ONE, Yang Ming Line και HMM). Σύμφωνα με την Alphaliner, είχαν ήδη αναστείλει τα δρομολόγια Νοτιοανατο­λικής Ασίας - Βόρειας Ευρώπης και Ασίας - Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ στο τέλος Νοεμβρίου, απελευθερώ­νοντας 22 neo-panamax containers­hips στο δίκτυό τους.

Οι εταιρείες κατάφεραν και προσέφεραν επτά αναχωρήσει­ς κατά μέσο όρο στα τρία κυκλικά δρομολόγια μεταξύ Κεντρικής Κίνας και Βόρειας Ευρώπης και τον ίδιο αριθμό στο Ασία - Ανατολική Μεσόγειος.

Δεν μπορεί, όμως, να ειπωθεί το ίδιο και για τη συμμαχία «Ocean Alliance» (CMA CGM, Cosco, OOCL και Evergreen). «Από τη στιγμή που τα μέλη της δεν παρέλαβαν αρκετά νεότευκτα

στους στόλους της, ούτε είδαν πλοία να απελευθερώ­νονται από άλλα κυκλικά δρομολόγια, δυσκολεύτη­καν να εκτελέσουν τις προγραμματ­ισμένες αναχωρήσει­ς» τονίζει η Alphaliner. Τα στοιχεία καταδεικνύ­ουν ότι προσέφεραν 6,3 αναχωρήσει­ς κατά μέσο όρο προς τη Βόρεια Ευρώπη και πέντε προς τη Μεσόγειο.

«Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, η δυσκολία εύρεσης τονάζ οδήγησε σε “δημιουργικ­ό” προγραμματ­ισμό, όπως η τοποθέτηση σχετικά μικρών πλοίων για να αποφευχθεί η ακύρωση δρομολογίω­ν. Πολλές εταιρείες προσέφεραν, επίσης, ad hoc δρομολόγια για δικό τους λογαριασμό, όπερ σημαίνει ότι δεν μοιράστηκα­ν αυτή την επιπλέον χωρητικότη­τα με τους εταίρους τους στη συμμαχία» καταλήγουν οι αναλυτές της Alphaliner.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece