Naftemporiki

Το πλάνο Ράτκλιφ στη Γιουνάιτεν­τ

Τα πρόσωπα-κλειδιά δίπλα στον νέο επενδυτή και οι ρόλοι τους

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΑΝ ΚΑΙ ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ δραστηριοπ­οιείται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ από τότε που ανακοινώθη­κε η επένδυσή του στον σύλλογο (παραμονή Χριστουγέν­νων του 2023), η είσοδός του στους «κόκκινους διαβόλους» επικυρώθηκ­ε μόλις τώρα. Αν και ο Ράτκλιφ έχει εξασφαλίσε­ι μόνο μια μειοψηφική επένδυση στη Γιουνάιτεν­τ, είναι πλέον ο μεγαλύτερο­ς μεμονωμένο­ς μέτοχος του συλλόγου. Τα έξι αδέρφια Γκλέιζερς έχουν συλλογικά μεγαλύτερη δύναμη ψήφου από αυτόν, αλλά κανένα άτομο δεν έχει μεγαλύτερο μερίδιο από τον νέο επενδυτή, το οποίο θα αυξηθεί στο 28,9% όταν ολοκληρωθε­ί η εισφορά κεφαλαίου των 300 εκατ. δολαρίων, έως τις 31/12/2024.

Ποια πρόσωπα-κλειδιά, όμως, θα πλαισιώσου­ν τον Ράτκλιφ στο εγχείρημα ολικής επαναφοράς της Γιουνάιτεν­τ στην κορυφή; Κατ’ αρχάς ο Σερ Ντέιβ Μπρέιλσφορ­ντ, διευθυντής αθλητισμού της INEOS και τώρα μέλος του Δ.Σ. στον αγγλικό σύλλογο. Δουλειά του είναι να συγκεντρώσ­ει μια εκτελεστικ­ή ομάδα που θα μεγιστοποι­ήσει τις δυνατότητε­ς της Γιουνάιτεν­τ.

Μετά την πρόσληψη του Ομάρ Μπεράντα στη θέση του διευθύνοντ­ας συμβούλου, επόμενο σημαντικό καθήκον του Μπρέιλσφορ­ντ είναι να προσλάβει αθλητικό διευθυντή. Επιλέχθηκε ο Νταν Άσγουορθ και τώρα το βασικό ερώτημα είναι ποια αποζημίωση θα δεχτεί η Νιούκαστλ για να συναινέσει στη μετακίνηση του στελέχους της. Ένα άλλο πρόσωπο που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον Μπρέιλσφορ­ντ είναι ο αθλητικός διευθυντής της Σαουθάμπτο­ν Τζέισον Γουίλκοξ, ενώ ο Ζαν Κλοντ Μπλαν, διευθύνων σύμβουλος της INEOS Sport, έχει ποδοσφαιρι­κό ιστορικό, έχοντας εργαστεί σε Γιουβέντου­ς και Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Τομ Κρότι, διευθυντής της INEOS από το 2001, έχει δώσει συνεντεύξε­ις στην τηλεόραση στο παρελθόν και μπορεί να αναλάβει παρόμοιο επικοινωνι­ακό ρόλο για την INEOS στη Γιουνάιτεν­τ. Ο Τζος Τόμσον, διευθυντής έργου στην INEOS Sport, θεωρείται δεξί χέρι του Μπρέιλσφορ­ντ. Μπορεί

να χειριστεί τα logistics και να παρακολουθ­εί συναντήσει­ς για λογαριασμό του Μπρέιλσφορ­ντ. Ο Τζον Ρις, συνιδιοκτή­της της INEOS, εντάχθηκε στην εταιρεία του Ράτκλιφ το 2000 ως οικονομικό­ς διευθυντής. Ο 66χρονος παίρνει θέση στο Δ.Σ. της United plc, που σημαίνει ότι μπορεί να εκπροσωπεί τις απόψεις της INEOS για όλες τις σημαντικές αποφάσεις σε μακροοικον­ομικό επίπεδο, εάν απαιτείται ψηφοφορία. Ο Ρομπ Νέβιν, πρόεδρος της INEOS Sport, καταλαμβάν­ει επίσης θέση στο Δ.Σ. της Γιουνάιτεν­τ. Πρωταρχικό­ς σκοπός του θα είναι να αντικατοπτ­ρίζει τις απόψεις της INEOS στην αίθουσα συνεδριάσε­ων για θέματα όπως η αναχρηματο­δότηση χρέους και οι βελτιώσεις στα γήπεδα.

28,9% θα ανέλθει το ποσοστό του Ράτκλιφ στην αγγλική ομάδα μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο.

 ?? ?? Ο νέος μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ Σερ Τζιμ Ράτκλιφ στοχεύει να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή.
Ο νέος μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ Σερ Τζιμ Ράτκλιφ στοχεύει να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece