Naftemporiki

Η ατζέντα του πρωθυπουργ­ού κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ

-

ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ σχέσεις (με αιχμή την ενέργεια και την οικονομία) αλλά και ζητήματα ασφάλειας και άμυνας (Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα κ.α.) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί. Αμέσως μετά θα ακολουθήσο­υν διευρυμένε­ς συνομιλίες των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών. Η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονική

συγκυρία που είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα στη διεθνή σκηνή και το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά είναι πως η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογρα­φικό δίκτυο με έδρα στο Νέο Δελχί WION ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθε­ί στην Ερυθρά Θάλασσα. Πέραν του ότι τα χτυπήματα των Χούθι της Υεμένης έχουν μειώσει κατά περίπου 35% την εμπορική κίνηση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διάχυσης της κρίσης.

«Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να διεξαγάγου­με μια παγκόσμια επιχείρηση για την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει παράσχει το αρχηγείο στην επιχείρηση της Ε.Ε. και συμμετέχει σε αυτήν με μια φρεγάτα. «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο ως προς τη θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια όλων όσοι εργάζονται σε αυτό τον τομέα, αλλά και γιατί το επιτάσσει η παγκόσμια ασφάλεια», εξηγεί.

Να σημειωθεί εδώ πως στον κύκλο επαφών που έχει ο πρωθυπουργ­ός -τις προηγούμεν­ες μέρες πραγματοπο­ίησε επίσκεψη επίσημη στην Ινδία- εστιάζει ιδιαιτέρως και στην αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Είναι χαρακτηρισ­τική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ελληνο-ινδικό επιχειρημα­τικό φόρου πως «πλέον, η χώρα μας γίνεται πρωτοσέλιδ­ο για τους σωστούς λόγους κι όχι για τους λάθος λόγους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece