Naftemporiki

Επένδυση 14 εκατ. ολοκλήρωσε η Μανιτάρια Κεχαγιά

- Της Βάσως Βεγίρη vvegiri@naftempori­ki.gr

ΣΤΑ 14 ΕΚΑΤ. ευρώ ανήλθε τελικά, έναντι αρχικών σχεδίων για 8 εκατ., η πρώτη φάση του μεγάλου επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της leader εταιρείας παραγωγής και εμπορίας μανιταριών «Μανιτάρια Κεχαγιά Α.Ε.» για την παραγωγή και εμπορία ελληνικών λευκών μανιταριών στην Πέρινθο του Κιλκίς.

Η εν λόγω μονάδα λευκών μανιταριών, όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρόνης Κεχαγιάς, τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα και θα πιάσει το φουλ της δυναμικότη­τάς της, ήτοι τους 160 τόνους μηνιαίως, σε είκοσι ημέρες (μέσα Μαρτίου).

Η δεύτερη φάση της επένδυσης αναμένεται επίσης να ξεπεράσει τα αρχικά προβλεπόμε­να 8 εκατ. ευρώ, ανερχόμενη σε τουλάχιστο­ν 10 εκατ. και η έναρξή της προγραμματ­ίζεται για τις αρχές του 2025. Η δεύτερη φάση αφορά τον διπλασιασμ­ό της δυναμικότη­τας της μονάδας λευκών μανιταριών στους 320 τόνους μηνιαίως. Με την αξιοποίηση της νέας μονάδας, η οποία βρίσκεται στον Πέρινθο Κιλκίς, η εταιρεία στοχεύει στην πλήρη κάλυψη της ελληνικής αγοράς αλλά και στην πραγματοπο­ίηση εξαγωγών προς Κύπρο, Ισραήλ και Μέση Ανατολή.

Την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει προβεί επίσης σε επέν

δυση ύψους 1 εκατ. ευρώ στη μονάδα παραγωγής μανιταριών πλευρώτους που βρίσκεται επίσης στην Πέρινθο Κιλκίς, σε απόσταση 3 χλμ. από τη μονάδα λευκών μανιταριών. Στον τομέα των μανιταριών πλευρώτους η εταιρεία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια εξαγωγές επίσης προς Ανατολάς.

Μεγέθη και προφίλ

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2023, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, εκτιμάται ότι έφτασε τα 27,2 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. το 2022, ενώ ανοδικά σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά κινήθηκε και η κερδοφορία της, με το EBITDA (λειτουργικ­ή κερδοφορία) να φτάνει τα 2,950 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνο­νται στο επίπεδο του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η Μανιτάρια Κεχαγιά ιδρύθηκε το 1988 από τον Θανάση Κεχαγιά, ήταν αρχικά εμπορική-εισαγωγική, εξελίχθηκε σταδιακά σε παραγωγική και εμπορική και στα ηνία της βρίσκονται πλέον οι δυο γιοι του ιδρυτή της, Χρόνης και Τάσος. Η έδρα-κεντρικά γραφεία και εγκαταστάσ­εις Logistics της εταιρείας βρίσκονται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκ­ης, οι παραγωγικέ­ς της μονάδες στο Κιλκίς, ενώ διαθέτει επίσης υποκατάστη­μα στην ευρύτερη περιοχή του Ρέντη στην Αττική, όπως επίσης και κατάστημα λιανικής στη λαχαναγορά του Ρέντη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece