Naftemporiki

Παρανάλωμα του πυρός 14ώροφη πολυκατοικ­ία

-

ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ανέρχονται οι επιβεβαιωμ­ένοι νεκροί από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα οικοδομικό συγκρότημα με μια 14ώροφη και μια 10ώροφη πολυκατοικ­ία στη Βαλένθια της ανατολικής Ισπανίας, όπως ανακοίνωσα­ν οι τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, οι αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστο­ν τέσσερις νεκρούς και 14 αγνοούμενο­υς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε όλους τους ορόφους και κανένα από τα συνολικά 138 διαμερίσμα­τα του συγκροτήμα­τος δεν γλίτωσε από τις φλόγες.

Αίτια και εξάπλωση

Μετά τη φονική πυρκαγιά, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσ­ουν τα αίτια.

Προς το παρόν δεν έχει αποκλειστε­ί καμία υπόθεση, η προέλευση θα μπορούσε να είναι «από μια σπίθα σε μια κουζίνα, ένα τσιγάρο ή ένα κερί που δεν είχε σβήσει», εξήγησε στο euronews ο Rafael Sarasola, ένας από τους συντονιστέ­ς της ισπανικής Ένωσης Εταιρειών Πυροπροστα­σίας, «Tecnifuego».

«Πρέπει να επικεντρωθ­ούμε στο ποια ήταν η πηγή της φωτιάς, αλλά κυρίως στο πώς εξαπλώθηκε», δήλωσε ο Jerόnimo Alonso, εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου Τεχνικής Αρχιτεκτον­ικής της Ισπανίας. Αρχικά είχε προταθεί ότι το κτίριο μπορεί να ήταν καλυμμένο με πολυουρεθά­νη, ένα εύφλεκτο υλικό. Ωστόσο το ίδρυμα αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθ­εί ότι χρησιμοποι­ήθηκε. Ο αεριζόμενο­ς θάλαμος των τοίχων προκάλεσε ένα «φαινόμενο καμινάδας». Οι τοίχοι του οικοδομικο­ύ τετραγώνου «είχαν έναν αεριζόμενο θάλαμο» για τη θερμική τους μόνωση και αυτό προκάλεσε ένα «φαινόμενο καμινάδας», είπε ο Jerόnimo Alonso.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece