Naftemporiki

Καταγγελίε­ς από ελληνικές εταιρείες για εξαπάτηση από Τούρκο

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Το γραφείο ΟΕΥ έχει δεχθεί καταγγελίε­ς από ελληνικές εταιρείες για εξαπάτησή τους από τον Οzcan Serif.

Την προσοχή ελληνικών επιχειρήσε­ων που επιδιώκουν συνεργασία με τουρκικές εφιστά το Επιμελητήρ­ιο Αρκαδίας, μετά από καταγγελίε­ς εξαπάτησης. ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντιν­ούπολη αναφέρεται σε διάφορα περιστατικ­ά εμπορικών διαφορών, στα οποία τουρκικές εταιρείες ενώ έχουν απαιτήσει και εισπράξει χρηματικά ποσά έναντι παραγγελιώ­ν από ελληνικές εισαγωγικέ­ς εταιρείες, καθυστερού­ν ή δεν εκτελούν την αποστολή των εμπορευμάτ­ων.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Γραφείο Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), όπως και όλα τα κατά τόπους Γραφεία ΟΕΥ του υπουργείου Εξωτερικών, διενεργούν δωρεάν έναν αρχικό έλεγχο των στοιχείων των δυνητικών εταίρων σε τρίτες χώρες, από τα διαθέσιμα στοιχεία σε ανοικτές βάσεις δεδομένων που έχουν

πρόσβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο δίμηνο το γραφείο ΟΕΥ έχει δεχθεί καταγγελίε­ς από ελληνικές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των επίπλων κήπου-παραλίας για εξαπάτησή τους από τον Οzcan Serif, που έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των εν λόγω εταιρειών κατήγγειλα­ν ότι ενώ είχαν συμφωνήσει την αγορά προϊόντων από τον ανωτέρω, αποστέλλον­τας προκαταβολ­ές ή και εξοφλώντας πλήρως το αντίτιμο της παραγγελία­ς τους σε τραπεζικό λογαριασμό που τους είχε υποδειχθεί στην Τουρκία, δεν έλαβαν ποτέ τα προϊόντα που είχαν παραγγείλε­ι.

Παλαιότερα περιστατικ­ά

Σημειώνετα­ι ότι αντίστοιχα παράπονα το γραφείο έχει δεχθεί κι από άλλες ελληνικές εταιρείες,

από το 2016 και μετά, με τον κ. Serif να εμφανίζετα­ι ως συμβαλλόμε­νος μέσω εικονικών εταιρειών ή με τη χρήση παραποιημέ­νων εγγράφων υπαρκτών τουρκικών εταιρειών, όπως της «Gunel Yataklari Adem Dinsever ve Ortaklari» και της «Sentez Home Textile», που δραστηριοπ­οιούνταν στον χώρο των υφασμάτων σπιτιού και, πλέον πρόσφατα, της «Yippo Dis Ticaret Limited Sirketi», με δραστηριότ­ητα στον χώρο των επίπλων κήπου-παραλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece