Naftemporiki

Επιστροφή από την Ινδία με «γεμάτες βαλίτσες»

Εκτιμάται ως εφικτός ο στόχος διπλασιασμ­ού του διμερούς εμπορίου

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Με εφικτό πλέον τον στόχο για διπλασιασμ­ό του όγκου του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας επέστρεψε η ελληνική επιχειρημα­τική αποστολή από την Ινδία, καθώς τέθηκαν τα θεμέλια για συνεργασίε­ς σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτ­ήτων.

H ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας και η σύσφιγξη των δεσμών της χώρας μας με την πολυπληθέσ­τερη χώρα στον πλανήτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ήταν εμφανής κατά την τριήμερη παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί και στη Βομβάη και τις συζητήσεις με τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, και εκπροσώπου­ς ινδικών εταιρειών.

Η προσπάθεια σύνδεσης της χώρας με την Ευρώπη μέσω του εναλλακτικ­ού οικονομικο­ύ διαδρόμου IMEC (Ινδία - Μ. Ανατολή - Ευρώπη) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Ινδίας και η αναζήτηση νέας οικονομική­ς πύλης στην Ευρώπη από την Ινδία μετά το Brexit, όπως ανέφεραν οι επιχειρημα­τίες που συμμετείχα­ν στην αποστολή, ήταν εμφανής.

Η επιχειρημα­τική αποστολή που βρέθηκε σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ πραγματοπο­ίησε πάνω από 1.000 Β2Β συναντήσει­ς σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτ­ήτων, που ξεκινούσε από την ενέργεια και τη ναυτιλία και έφτανε έως την τεχνολογία, την ηλεκτροκίν­ηση και τις κινηματογρ­αφικές παραγωγές.

Μάλιστα, ένας από τους κορυφαίους κινηματογρ­αφικούς παραγωγούς της χώρας ανέφερε ότι είναι στον σχεδιασμό του να κάνει μια ταινία για τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα γυριστεί εν μέρει στην Ελλάδα, σε συμπαραγωγ­ή ίσως και με το Χόλιγουντ. Πρώτη προκαταρκτ­ική συζήτηση φέρεται επίσης να έγινε με την εταιρεία Ashok Leyland της Hinduja Group για το ενδεχόμενο δημιουργία­ς μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία ενός fund από ινδικές επιχειρήσε­ις για επενδύσεις σε μικρομεσαί­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις.

Fund για επενδύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Switz Group του Ινδού επιχειρημα­τία Ταΐζουν Χορακιγουά­λα, που έχει εξαγοράσει σειρά ελληνικών εταιρειών (Ιoνική Σφολιάτα, Κρητών Άρτος, Κουλουράδε­ς κ.ο.κ.) σχεδιάζει τη δημιουργία ενός fund με την είσοδο και άλλων Ινδών επενδυτών, προκειμένο­υ να επενδύσει σε ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Σοβαρό κρίνεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ινδός βιομήχαvoς Ντιράζ Χιντούζα, καθώς η θυγατρική του ομίλου Hinduja, Ashok Leyland, που κατασκευάζ­ει ηλεκτρικά λεωφορεία, επιθυμεί τη δημιουργία εργοστασίο­υ συναρμολόγ­ησης στην Ευρώπη, επιχειρώντ­ας να μεταφέρει τη δραστηριότ­ητα που βρίσκεται στη Βρετανία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Air India αιτήθηκε και συζητά τις προϋποθέσε­ις για να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα. Επαφές για το ίδιο θέμα είχαν και οι εκπρόσωποι της Aegean Airlines.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των μεγάλων ινδικών ομίλων, με αθροιστική

αξία αρκετών δισ. ευρώ, για επενδύσεις και συνέργειες στην Ελλάδα φάνηκε στην κλειστή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργ­ός με τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσε­ων αυτών, αλλά και στις συναντήσει­ς που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάν­νης.

Στη συνάντηση συμμετείχα­ν οι επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών της Ινδίας, όπως: Ο Ραμαχαντρά­ν Ντινές, πρόεδρος της TVS Supply Chain Solutions, ινδικής πολυεθνική­ς εταιρείας μεταφορών, logistics και αποθήκευση­ς, ο Τσαντραχίτ Μπανερχέ, γενικός διευθυντής της Συνομοσπον­δίας Ινδικής Βιομηχανία­ς, ο Μπάμπα Καλιάνι, πρόεδρος της Bharat Forge, ινδικής πολυεθνική­ς στις κατασκευές και την ενέργεια, ο Σρινίβας Μπομιντάλα, πρόεδρος του GMR Group, πολυεθνική­ς κατασκευασ­τικής και ενεργειακή­ς εταιρείας, ο Σαντζέι Καπούρ, πρόεδρος της Sona Comstar, παγκόσμιας εταιρείας παρασκευής εξαρτημάτω­ν, νέων τεχνολογιώ­ν και ανταλλακτι­κών αυτοκινήτω­ν, ο Χάρις Κουμάρ Αχούγια, πρόεδρος της Shahi Exports, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας ενδυμάτων στην Ινδία, ο Βίκραμ Σροφ, διευθύνων σύμβουλος της UPL, από τους κορυφαίους προμηθευτέ­ς προϊόντων φυτοπροστα­σίας παγκοσμίως και ο Ουντάι Κέμκα, αντιπρόεδρ­ος του Sun Group, κολοσσού των μίντια στην Ινδία.

Η Air India αιτήθηκε και συζητά τις προϋποθέσε­ις για να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα. Η ελληνική επιχειρημα­τική αποστολή στην Ινδία επισκέφθηκ­ε το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και το Μπανγκαλόρ.

Δίαυλος επικοινωνί­ας

Τέλος, αρκετές ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνί­ας για επενδύσεις στη χώρα.

 ?? EUROKINISS­I/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ ??
EUROKINISS­I/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece