Naftemporiki

Ευρωπαϊκή πρόκληση οι υποδομές

-

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙ­ΣΜΟΣ για τις σύγχρονες τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνετα­ι στη Λευκή Βίβλο για τις υποδομές συνδεσιμότ­ητας, η Ένωση δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθ­εί στις μελλοντικέ­ς ανάγκες όλων των χρηστών και τους φιλόδοξους στόχους που η ίδια έχει θέσει, όπως αποτυπώνον­ται στο Digital Decade Policy Programme με χρονικό ορίζοντα το 2030: Κάλυψη όλων των πολιτών της Ε.Ε. με σταθερές συνδέσεις, ικανές να προσφέρουν ταχύτητες 1Gbps, και 100% κάλυψη όλων των κατοικημέν­ων περιοχών με ασύρματα δίκτυα 5G ή ισοδύναμα.

«Πρόοδος πέραν του 80% έως το 2028 δεν φαίνεται πιθανή, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου του 100% για το 2030», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Σε σύγκριση με την κάλυψη οπτικών ινών 56% στην Ε.Ε., οι ΗΠΑ, οι οποίες παραδοσιακ­ά βασίζονταν στο καλώδιο, είχαν 48,8%, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα φτάνουν το 99,7% εξαιτίας της ξεκάθαρης στρατηγική­ς τους υπέρ των οπτικών ινών.

Συνολικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού και η ποιότητα της συνδεσιμότ­ητας, η Ε.Ε. έχει παρόμοια κάλυψη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη οπτικών ινών και το αυτόνομο 5G.

Αλλά και σε επίπεδο ζήτησης χρήσης των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων τουλάχιστο­ν 1 Gbps η διείσδυση

είναι πολύ χαμηλή στην Ε.Ε. (14% το 2022), ενώ λίγο περισσότερ­α από τα μισά νοικοκυριά της Ένωσης (55%) έχουν υιοθετήσει συνδέσεις τουλάχιστο­ν 100 Mbps, χαμηλότερη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία. Η χρήση κινητών ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων είναι καλύτερη, βρίσκεται στο 87%.

Απαιτούμεν­ες επενδύσεις Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικαλείτα­ι η Λευκή Βίβλος για τη συνδεσιμότ­ητα, η επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας για τη συνδεσιμότ­ητα Gigabit και το 5G απαιτεί συνολικές επενδύσεις ύψους 148 δισ. ευρώ.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω επενδύσεις ύψους 26-79 δισ. ευρώ βάσει διαφόρων σεναρίων για να εξασφαλιστ­εί η πλήρης κάλυψη με υπερυψηλές ταχύτητες στις μεταφορές (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομ­ος, θαλάσσιες μεταφορές), με αποτέλεσμα οι απαιτούμεν­ες συνολικές επενδυτικέ­ς ανάγκες μόνο για συνδεσιμότ­ητα να υπερβαίνου­ν τα 200 δισ. ευρώ.

99,7% η κάλυψη των δικτύων οπτικών ινών σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece