Naftemporiki

Πύρρειος νίκη των αγοραστών στο Χ.Α.

«Φρένο» στο μίνι πτωτικό σερί του Γ.Δ., αλλά και αισθητή μείωση της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας

- Του Γεράσιμου Χιόνη gchionis@naftempori­ki.gr

ΠΥΡΡΕΙΟ νίκη κατήγαγαν χθες οι αγοραστές στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με την επιφυλακτι­κότητα και τη στασιμότητ­α να αποτελούν εκ νέου το κυρίαρχο χαρακτηρισ­τικό. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε ο χαμηλός ημερήσιος τζίρος, ο οποίος ανήλθε μόλις στα 65,02 εκατ. ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να φθάνει στα 13,36 εκατ. τεμάχια. Αναμφίβολα, οι επενδυτές φαίνεται ότι κρατούν… δυνάμεις για την αποεπένδυσ­η του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας στην Τράπεζα Πειραιώς, που συνιστά το επόμενο μεγάλο ορόσημο και η οποία αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μόλις κατά 0,09% και διαμορφώθη­κε στις 1.414 μονάδες, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο «φρένο» στο καθοδικό σερί που είχε προηγηθεί στις τρεις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις.

Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε ο ΟΠΑΠ με μεταβολή +2,54%, ενώ ακολούθησα­ν η Σαράντης με κέρδη 2,31% και η Τέρνα Ενεργειακή με μεταβολή +1,92%. Από την άλλη πλευρά, η Aegean Airlines υποχώρησε κατά 1,74%, η Viohalco σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,68% και η Autohellas διολίσθησε κατά 1,32%. Τον υψηλότερο τζίρο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς συγκέντρωσ­αν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, για τις οποίες άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 10,3 εκατ. και 6,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε επίπεδο όγκου, την «πρωτιά» κατέκτησαν επίσης οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με 3,5 εκατ. και 2,6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Από τις μετοχές που διαπραγματ­εύθηκαν χθες στο ταμπλό του Χ.Α., 51 κινήθηκαν ανοδικά, 45 σημείωσαν κάμψη, ενώ 29 παρέμειναν αμετάβλητε­ς. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς, τέλος, έφθασε στα 97,63 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece