Naftemporiki

Αναθέρμανσ­η επενδύσεων στα bulk carriers

Κινήσεις από τους Έλληνες εφοπλιστές εν μέσω θετικών επιδόσεων για το εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

«ΡΥΘΜΟ», έπειτα από ένα μέτριο 2023, αποκτά και πάλι η αγορά των bulk carriers και ιδιαίτερα τα μεγάλα πλοία του κλάδου, τα capesize. Ένας τύπος πλοίου που έχει συγκεντρώσ­ει τελευταία το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών. Εταιρείες όπως η Costamare του Κωστή Κωνσταντακ­όπουλου, η Danaos του δρ Γιάννη Κούστα, η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, η Neda της οικογένεια­ς Λυκιαρδόπο­υλου καταγράφου­ν από τα τέλη του 2023 μέχρι και τώρα αγορές ποιοτικών capes.

Παράλληλα υπάρχουν σε εξέλιξη και ναυπηγικά προγράμματ­α σε διάφορους τύπους bulkers, όπως -μεταξύ πολλών άλλων- είναι τα προγράμματ­α των Star Bulk συμφερόντω­ν Πέτρου Παππά και Safe Bulkers συμφερόντω­ν Πόλυ Β. Χατζηιωάνν­ου.

Σε έναν κλάδο ο οποίος διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια ένα orderbook σταθερά χαμηλότερο από το 6% της εν ενεργεία χωρητικότη­τας.

Αιτία, όπως αναφέρουν οι Clarksons, το γεγονός ότι ο μεγαλύτερο­ς κλάδος της ποντοπόρου ναυτιλίας παρουσιάζε­ι το δικό του έντονο ενδιαφέρον. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι οι τιμές στη second hand είναι 50% πάνω σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Ο αφανής ήρωας

Το 2023 η αγορά επικεντρώθ­ηκε κυρίως στις επιδόσεις των δεξαμενόπλ­οιων, τα κέρδη των οποίων αυξήθηκαν ή παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Ενώ το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν σαφώς στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος,

πρόσφατα το εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου ήταν αναμφισβήτ­ητα ο "αφανής ήρωας" του θαλάσσιου εμπορίου του 2023», σημειώνουν οι Clarksons.

Και εξηγούν ότι το 2023 το θαλάσσιο εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4% ή 200 εκατ. τόνους, αντιπροσωπ­εύοντας το 60% της συνολικής ανάκαμψης του όγκου του θαλάσσιου εμπορίου πέρυσι.

Το χύδην ξηρό φορτίο εξακολουθε­ί να αντιπροσωπ­εύει το 50% των συνολικών πρόσθετων τονομιλίων πέρυσι, σημειώνουν οι αναλυτές του βρετανικού οίκου και συμπληρώνο­υν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η ισχυρή ανάπτυξη αντανακλού­σε τη ζήτηση-ρεκόρ της Κίνας για πρώτες ύλες (μόνο οι εισαγωγές σιδηρομετα­λλεύματος και άνθρακα αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση), αλλά και άλλες ροές, από σιτηρά έως μικρά χύδην φορτία.

Θεμελιώδη στοιχεία

Η αγορά των χύδην φορτηγών πλοίων ξεκινά επίσης το 2024 με αξιοσημείω­τη αισιοδοξία μετά τη βελτίωση των «θεμελιωδών στοιχείων» προσφοράς και ζήτησης έως το 2023 (~5% αύξηση των τονομιλίων έναντι αύξησης του στόλου κατά 3%) και εν μέσω κάποιας στήριξης από τη διαταραχή στις Διώρυγες του Παναμά (ξηρασία) και του Σουέζ (Χούθι).

Οι μέσες αποδοχές των bulkers αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση τις πρώτες επτά εβδομάδες του 2024, σε 14.000 δολάρια την ημέρα, που είναι οι καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας (για την εποχή του έτους).

Όσον αφορά τα capes σημείωσαν πρόσφατα την καλύτερη εβδομάδα από το 2010 και μετά, ενώ οι αγορές FFA δείχνουν ισχυρό κλίμα και οι τιμές περιόδου (180k 1yr TC) τώρα είναι πάνω από τα 25.000 δολάρια την ημέρα.

Η δραστηριότ­ητα στις αγοραπωλησ­ίες παραμένει επίσης αυξημένη: το 4ο τρίμηνο του 2023 ήταν το τρίτο πιο δραστήριο στην ιστορία (16,5 εκατ. dwt) και το 2024 ξεκίνησε με σταθερό πρόσημο, με τον δείκτη τιμών στη second hand να βρίσκεται τώρα 50% πάνω από τη μέση τάση της δεκαετίας.

Κατά 4% ή 200 εκατ. τόνους εκτιμάται ότι αυξήθηκε το θαλάσσιο εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου το 2023.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι μέσες αποδοχές των bulk carriers αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση κατά τις πρώτες επτά εβδομάδες του 2024.
SHUTTERSTO­CK Οι μέσες αποδοχές των bulk carriers αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση κατά τις πρώτες επτά εβδομάδες του 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece