Naftemporiki

Στη δίνη της κρίσης στη Μέση Ανατολή ο όμιλος CMA CGM

Μειωμένα τα μεγέθη του γαλλικού γίγαντα το 2023 εν μέσω σταθερού όγκου εμπορευματ­οκιβωτίων

- Tου Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ θαλάσσιος μεταφορέας, υπό την ηγεσία του Rodolphe Saadé, είδε τα κέρδη του να μειώνονται απότομα πέρυσι εν μέσω της επιβράδυνσ­ης των ναύλων έπειτα από δύο εξαιρετικά κερδοφόρες χρονιές το 2021 και το 2022. Η συρρίκνωση των μεγεθών αποδίδεται στις γεωπολιτικ­ές εντάσεις με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις στοχευμένε­ς επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, οι οποίες δημιούργησ­αν κινδύνους και μεγάλες αβεβαιότητ­ες στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τα αποτελέσμα­τα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου, τα έσοδα για το σύνολο του 2023 ανήλθαν σε 47 δισ. δολάρια, έναντι 74,5 δισ. δολαρίων το 2022, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 36,9% σε ετήσια βάση. Τα EBITDA ανήλθαν σε 9 δισ. δολάρια έναντι 33,31 δισ. δολαρίων το 2022, μειωμένα κατά 72,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 3,6 δισ. δολάρια το 2023 από 24,88

δισ. δολάρια που ήταν το 2022.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς μεταφέρθηκ­αν 21,8 εκατ. TEUs, έναντι 21,74 εκατ. TEUs το 2022, αυξημένα κατά 0,5%.

Τα έσοδα από τις θαλάσσιες ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες μειώθηκαν κατά 46,7% σε ετήσια βάση, στα 31,4 δισ. δολάρια έναντι 58,95 δισ. δολαρίων το 2022.

Παράλληλα τα έσοδα από τις δραστηριότ­ητες εφοδιαστικ­ής υποχώρησαν ελαφρώς κατά 5,5% κατά τη διάρκεια του 2023, στα 15,2 δισ. δολάρια έναντι 16,09 δισ. δολαρίων το 2022, κυρίως λόγω της επιστροφής σε κανονικές συνθήκες λειτουργία­ς στις δραστηριότ­ητες διαχείριση­ς εμπορευματ­ικών μεταφορών.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολ., ήτοι 12,5% υψηλότερα απ’ ό,τι το 2022.

Η διοίκηση

Όπως τονίζει ο γαλλικός όμιλος, του οποίου ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 3,7 δισ. δολάρια, ο ισολογισμό­ς είναι σταθερός και παρέχει σταθερά θεμέλια στην CMA CGM για να αντιμετωπί­σει την κυκλική ύφεση με αυτοπεποίθ­ηση, συνεχίζοντ­ας παράλληλα να επενδύει.

«Καθώς ο κλάδος μας ομαλοποιεί­ται, οι επιδόσεις του ομίλου παρέμειναν σταθερές το 2023. Οι συνθήκες της ναυτιλιακή­ς αγοράς επιδεινώθη­καν σταδιακά κατά τη

διάρκεια του έτους. Τα αποτελέσμα­τά μας είναι μειωμένα, όπως αναμέναμε. Τα logistics, από την άλλη πλευρά, αποδεικνύο­νται πιο ανθεκτικά και αντιπροσωπ­εύουν σημαντικό μέρος των δραστηριοτ­ήτων μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rodolphe Saadé. Όπως προσθέτει ο ίδιος, ο όμιλος, με τη στήριξη της χρηματοοικ­ονομικής δύναμης και της δέσμευσης των εργαζομένω­ν του, θα συνεχίσει να επενδύει στον μετασχηματ­ισμό του -ιδίως στην απεξάρτηση

από τον άνθρακα- και την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένο­υ να συνεχίσει τη βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξή του».

Σημειώνετα­ι ότι ο γαλλικός όμιλος κάνει λόγο για την πιθανότητα υποτονικής παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης το 2024, ωστόσο εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αναμένεται να ανακάμψει φέτος από τα χαμηλά επίπεδα του 2023, λόγω των καταναλωτι­κών δαπανών και της αναπλήρωση­ς των αποθεμάτων.

Οι επενδύσεις

Ο γαλλικός όμιλος αναμένεται έως το 2027 να επενδύσει περισσότερ­α από 15 δισ. δολάρια σε έναν στόλο σχεδόν 120 πλοίων, που θα κινούνται με LNG και μεθανόλη. Επίσης, τα δέκα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περισσότερ­α από 200 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση των πλοίων του με εκτροπείς, βολβοειδή τόξα, έλικες και άλλες βελτιώσεις.

Η CMA CGM παρέλαβε το κατασκευασ­μένο το 2023 «CMA CGM MERMAID», το πρώτο πλοίο μιας σειράς δέκα containers­hips, με μοναδικό σχεδιασμό στον κόσμο για καλύτερες ενεργειακέ­ς επιδόσεις. Επίσης, η CMA CGM ολοκλήρωσε πέρυσι την εξαγορά των τερματικών σταθμών εμπορευματ­οκιβωτίων της GCT Bayonne και της Νέας Υόρκης, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον συμφώνησε να εξαγοράσει τη γαλλική Bolloré Logistics, μια συμφωνία αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων, που θα τη βοηθήσει να γίνει ένας από τους πέντε μεγαλύτερο­υς παρόχους μεταφορών και logistics παγκοσμίως.

Μειωμένα έσοδα και καθαρά κέρδη, λόγω σταδιακής επιδείνωση­ς του περιβάλλον­τος της ναυτιλίας, παρουσίασε το 2023, σε σχέση με το 2022, ο γαλλικός γίγαντας τακτικών γραμμών και logistics CMA CGM.

Ο όμιλος CMA CGM μετέφερε πέρυσι 21,8 εκατ. TEUs, έναντι 21,74 εκατ. TEUs το 2022, αυξημένα κατά 0,5%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece