Naftemporiki

Προχωρούν τα έργα στο Τατόι

-

ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ για την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την αποκατάστα­ση των χώρων και των κτιρίων εστίασης και φιλοξενίας εντός του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι υπέγραψαν χθες, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο εντεταλμέν­ος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγική­ς Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδ­ης, παρουσία του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη και του διευθύνοντ­ος συμβούλου και εκτελεστικ­ού μέλους Δ.Σ. Υπερταμείο­υ (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ της σύμβασης σηματοδοτε­ί την έναρξη της δεύτερης φάσης ανάδειξης του κτήματος Τατοΐου με την αποκατάστα­ση και αξιοποίηση των κτιρίων που, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μετά την ομόφωνη γνωμοδότησ­η του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, προορίζοντ­αι για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή, με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογι­σμό 25 εκατ. ευρώ. ΤΟ ΕΡΓΟ της αποκατάστα­σης, ανάδειξης και αξιοποίηση­ς του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι είναι ένα από τα εμβληματικ­ά έργα της κυβέρνησης. Ήδη το υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί από το 2019 ένα σύνθετο και πολυεπίπεδ­ο έργο αποκατάστα­σης των κτιρίων-μνημείων, τα οποία πρόκειται να φιλοξενήσο­υν μουσειακές, πολιτιστικ­ές και κοινωφελεί­ς υποδομές. Στόχος είναι το κτήμα Τατοΐου να αποτελέσει για την Αττική σημαντικό προορισμό σε εθνικό και

διεθνές επίπεδο, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτ­ήτων, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητα του χώρου, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος Τατοΐου, έκτασης 1.600 στρεμμάτων και καλλιεργού­μενης έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, πρόκειται να αποκαταστα­θεί και να αξιοποιηθε­ί με πολλαπλές πολιτιστικ­ές και ψυχαγωγικέ­ς χρήσεις. Μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής, μονάδων φιλοξενίας, αλλά και με δραστηριότ­ητες ήπιας αγροτικής παραγωγής, όπως η αναβίωση της αμπελοκαλλ­ιέργειας και του ελαιώνα. Οι προβλεπόμε­νες παρεμβάσει­ς και δραστηριότ­ητες αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσα­ς, καθώς εκτιμάται ότι θα προσελκύου­ν περισσότερ­ους από 1 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.

ΚΥΡΙΟΣ της έκτασης είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, κύριος του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγική­ς Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ορίζεται ως φορέας ωρίμανσης και διενέργεια­ς διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την αποκατάστα­ση και αξιοποίηση των ακινήτων στο Τατόι, που προορίζοντ­αι για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece