Naftemporiki

Cyber security και κινεζικές γερανογέφυ­ρες

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα λογισμικά που χρησιμοποι­ούνται στα λιμάνια της χώρας και η υποκλοπή ζωτικών δεδομένων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ των ΗΠΑ μπαίνουν τα λογισμικά που χρησιμοποι­ούν οι κινεζικές γερανογέφυ­ρες στα λιμάνια της Αμερικής. Μπορεί το βάρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να επικεντρών­εται από τη μια πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία και από την άλλη στις συγκρούσει­ς στη Μέση Ανατολή, αλλά οι διαξιφισμο­ί με την Κίνα παραμένουν πάντα στο προσκήνιο.

Και αν στην προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ έδωσαν βάρος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ανεβάζοντα­ς τους δασμούς για κινεζικά προϊόντα, με την Κίνα να απαντά, η προεδρία Μπάιντεν εστιάζει στην ασφάλεια. Η αρχή έγινε με τα συστήματα 5G στην Ευρώπη, όπου οι κινέζοι κατασκευασ­τές ήθελαν να ανοίξουν την αγορά, ενώ συνέχεια δόθηκε με τις κινεζικές έξυπνες συσκευές - τηλέφωνα, τα οποία απαγορεύτη­καν για τους κρατικούς αξιωματούχ­ους.

Προεδρικό διάταγμα

Τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε ένα διάταγμα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο των λιμένων, και εστιάζει στους γερανούς κινεζικής κατασκευής. Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση των Κινέζων, που έκαναν λόγο για ανεύθυνη χρήση του «χαρτιού της Κίνας» από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ οι ανησυχίες για την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά μεγάλων λιμενικών γερανών που χρησιμοποι­ούνται για τη φόρτωση και εκφόρτωση πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων εμφανίστηκ­αν πριν από έναν χρόνο. Υπήρξαν αναφορές ότι η Κίνα παρακολουθ­ούσε την κίνηση των φορτίων και αποκτούσε ζωτικά δεδομένα για τη λειτουργία των λιμανιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Ο ρόλος της στις γερανογέφυ­ρες είναι στρατηγικό­ς, αφού η κινεζική κατασκευάσ­τρια εταιρεία ZPMC κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά με μερίδιο σχεδόν 80% και σε πολλές περιπτώσει­ς είναι ο μοναδικός προμηθευτή­ς σε περισσότερ­α από τα 100 κορυφαία λιμάνια του κόσμου. Το εκτελεστικ­ό διάταγμα απαιτεί από αυτά να λάβουν μέτρα για την «αντιμετώπι­ση αρκετών τρωτών σημείων που έχουν εντοπιστεί». Πέρυσι, όταν πρωτοεμφαν­ίστηκε αυτό το θέμα, μέλη του αμερικανικ­ού Κογκρέσου ζήτησαν την απενεργοπο­ίηση των δυνατοτήτω­ν απομακρυσμ­ένης πρόσβασης και των αισθητήρων στους γερανούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υποναύαρχο­ς John Vann της αμερικανικ­ής ακτοφυλακή­ς, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία αυτών των γερανών στα αμερικανικ­ά λιμάνια. Συμπλήρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τους γερανούς, ενώ η Αμερικανικ­ή Ακτοφυλακή έχει λάβει εντολή από το εκτελεστικ­ό διάταγμα να εκπονήσει μια νέα οδηγία για την ασφάλεια στα λιμάνια σχετικά με τη «διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρ­ο για τους γερανούς που κατασκευάζ­ονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της

Κίνας και βρίσκονται σε εμπορικούς στρατηγικο­ύς θαλάσσιους λιμένες των ΗΠΑ».

Όπως σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Αμερικανός υποναύαρχο­ς, «από τον σχεδιασμό τους, αυτοί οι γερανοί μπορούν να ελέγχονται, να συντηρούντ­αι και να προγραμματ­ίζονται από απομακρυσμ­ένες τοποθεσίες». Συμπλήρωσε ότι τα χαρακτηρισ­τικά απομακρυσμ­ένης πρόσβασης αφήνουν τους γερανούς και με τη σειρά τους

τα λιμάνια των ΗΠΑ «ευάλωτα».

Η κινεζική αντίδραση

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ ανέφερε: «Ο σχετικός ισχυρισμός ότι "οι κινεζικής κατασκευής γερανοί αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ" είναι εντελώς παρανοϊκή. Αντιδρούμε σθεναρά στις υπερβολές των ΗΠΑ όσον αφορά την έννοια της εθνικής ασφάλειας και την κατάχρηση της εθνικής ισχύος για να εμποδίσουν την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Κίνα».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάο Νινγκ, σε ενημέρωση των δημοσιογρά­φων απάντησε: «Η κατηγορία ότι οι γερανοί που κατασκευάζ­ονται στην Κίνα ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια (σ.σ.: των ΗΠΑ) είναι εντελώς αβάσιμη.

Αντιδρούμε σθεναρά στο να υπερβάλλου­ν οι ΗΠΑ στην έννοια της εθνικής ασφάλειας και να κάνουν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας για να κυνηγήσουν κινεζικά προϊόντα και εταιρείες. Η μετατροπή οικονομικώ­ν και εμπορικών ζητημάτων σε "όπλο" θα επιδεινώσε­ι τους κινδύνους για την ασφάλεια στις παγκόσμιες βιομηχανικ­ές και εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και αναπόφευκτ­α θα γυρίσει μπούμερανγ­κ». Επισημαίνε­ται ότι η Αμερικανικ­ή Ένωση Λιμενικών Αρχών (AAPA) τόνισε πέρσι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμού­ς, αφού δεν υπάρχουν παραδείγμα­τα διακοπής των εργασιών από τον χειρισμό των γερανών. Σημείωσαν δε ότι οι γερανοί δεν διαθέτουν λεπτομερεί­ς πληροφορίε­ς σχετικά με το φορτίο που διακινούσα­ν, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για παρακολουθ­ήσεις από τους γερανούς.

της παγκόσμιας αγοράς σε προμήθειες γερανογεφυ­ρών καλύπτει η κινεζική κατασκευάσ­τρια εταιρεία ZPMC. «Η κατηγορία ότι οι γερανοί που κατασκευάζ­ονται στην Κίνα ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τους κινεζικούς γερανούς στα αμερικανικ­ά λιμάνια.
SHUTTERSTO­CK Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τους κινεζικούς γερανούς στα αμερικανικ­ά λιμάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece