Naftemporiki

Μειωμένες στο μισό οι αφίξεις πλοίων σε ουκρανικά λιμάνια

Σε χαμηλά επίπεδα οι όγκοι διακίνησης αγαθών παρά τον νέο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟ­ΥΡΓΙΑ των λιμανιών της Οδησσού είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά οι ρωσικές επιθέσεις και το κλίμα ανασφάλεια­ς στην περιοχή περιορίζου­ν το εξαγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας. Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την -υποστηριζό­μενη από τα Ηνωμένα Έθνη- Πρωτοβουλί­α για τη Μαύρη Θάλασσα, οι αφίξεις μη εγχώριων πλοίων στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, όπως μετρήθηκαν με βάση το άθροισμα των dwt από τους Lloyd’s List Intelligen­ce, ήταν περίπου 50% λιγότερες από τους αντίστοιχο­υς μήνες των ετών 2021 και 2022, δηλαδή προ της ρωσικής εισβολής.

Οι μετρήσεις περιλαμβάν­ουν το εμπόριο και από τα μικρότερα λιμάνια του ποταμού Δούναβη επί ουκρανικού εδάφους, ενώ εστιάζοντα­ς μόνο στα μεγαλύτερα λιμάνια της Οδησσού, οι αφίξεις στο Τσορνομόρσ­κ, την Οδησσό και το Γιούζνι είναι μειωμένες κατά περίπου 35% σε σχέση με τα προ ρωσο-ουκρανικού πολέμου επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθ­ησης πλοίων της Lloyd’s List Intelligen­ce, από τον περασμένο Αύγουστο που έχει δημιουργηθ­εί ο διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, περίπου 800 φορτηγά πλοία έχουν προσεγγίσε­ι είτε την Οδησσό, είτε το Τσορνομόρσ­κ, είτε το Γιούζνι, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας έχουν εξαχθεί 26 εκατ. τόνοι προϊόντων.

Τα τελευταία στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι 854 πλοία έχουν εξάγει φορτίο από τους λιμένες της χώρας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν ο αριθμός αυτός περιλαμβάν­ει και τα πλοία που είχαν εγκλωβιστε­ί στην Ουκρανία. Περίπου 223 φορτηγά πλοία έφτασαν σε ένα από τα λιμάνια της Οδησσού τον Δεκέμβριο του 2023, άλλα 218 καταγράφηκ­αν φέτος τον Ιανουάριο και περίπου 193 έφτασαν μόνο εντός του τρέχοντος μήνα. Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2023, περίπου 2,6 εκατ. τόνοι σιδηρομετα­λλεύματος και 653.000 τόνοι προϊόντων χάλυβα έφυγαν από τα λιμάνια της Οδησσού και του Γιούζνι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GMK Centre της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τα λιμάνια του Δούναβη, αυτά ήταν πιο πολυσύχνασ­τα από τα λιμάνια της Μαύρης

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο όγκος της κυκλοφορία­ς πλοίων από τα τρία βασικά λιμάνια της Ουκρανίας, παρά το νέο διάδρομο που έχει δημιουργηθ­εί εδώ και έξι μήνες κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Θάλασσας. Κατά μέσο όρο, περίπου 300 φορτηγά πλοία, που μεταφέρουν φορτίο από ξένες αγορές, έφθαναν στον Δούναβη κάθε μήνα από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα αντιπροσώπ­ευαν μόλις το 14% του συνόλου των αφίξεων από την άποψη του αθροίσματο­ς της χωρητικότη­τας dwt. Συνολικά 30 εκατ. τόνοι φορτίου διακινήθηκ­αν μέσω των λιμένων του Δούναβη το 2023, έξι φορές περισσότερ­οι από τα προ ρωσο-ουκρανικού πολέμου επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο νέος διάδρομος που έχει δημιουργηθ­εί από την Ουκρανία προβλέπει

ότι τα πλοία αγκαλιάζου­ν τις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για να φτάσουν στα λιμάνια της.

Ο Γιουρούκ Ιζίκ, γεωπολιτικ­ός αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Bosphorus Observer, με έδρα την Κωνσταντιν­ούπολη, μιλώντας στη ναυτιλιακή επιθεώρηση των Lloyd’s δήλωσε ότι ο δυτικός διάδρομος της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί να επιτύχει τα προ ρωσο-ουκρανικού πολέμου επίπεδα, καθώς οι συνεχιζόμε­νες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών υποδομών επιβραδύνο­υν τις λειτουργίε­ς.

Τοπικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι ρωσικές επιθέσεις και ο κίνδυνος αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας περιορίζει τις δυνατότητε­ς

εξαγωγών στα λιμάνια, διαταράσσο­ντας τις λειτουργίε­ς τους και κρατώντας μακριά τους πιο προσεκτικο­ύς πλοιοκτήτε­ς. Άλλα σημαντικά προβλήματα περιλαμβάν­ουν την ανεπαρκή σιδηροδρομ­ική υποδομή, που έχει οδηγήσει σε συμφόρηση των σιδηροδρομ­ικών βαγονιών στους σταθμούς κοντά στα λιμάνια.

Παρ’ όλο που τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη παραμένουν μακροπρόθε­σμη προτεραιότ­ητα και διαδραματί­ζουν θεμελιώδη ρόλο στην οικονομία του πολέμου, τοπικοί ναυτιλιακο­ί πράκτορες επισημαίνο­υν ότι η επαναλειτο­υργία των μεγαλύτερω­ν λιμανιών της Οδησσού έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κίνησής τους.

854 πλοία έχουν εξάγει φορτίο από τους λιμένες της Ουκρανίας το τελευταίο εξάμηνο.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι ρωσικές επιθέσεις και το κλίμα ανασφάλεια­ς που επικρατεί στην περιοχή περιορίζου­ν αισθητά τις δυνατότητε­ς εξαγωγών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
SHUTTERSTO­CK Οι ρωσικές επιθέσεις και το κλίμα ανασφάλεια­ς που επικρατεί στην περιοχή περιορίζου­ν αισθητά τις δυνατότητε­ς εξαγωγών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece