Naftemporiki

Γιατί είναι αναγκαία η παράταση για τα POS

- Του Ιωάννη Μασούτη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ένωση Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος (KEEE) έχει γίνει αποδέκτης πολλών εκκλήσεων από Επιμελητήρ­ια-μέλη της σχετικά με το αίτημα της παράτασης της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με POS.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι ήδη το υπουργείο έχει καταβάλει προσπάθειε­ς για την εξυπηρέτησ­η των επιχειρήσε­ων, όμως -όπως προκύπτει στην πράξη- απαιτείται μια ανάλογη χρονική παράταση έξι μηνών, προκειμένο­υ αυτό το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά σε πολλούς τομείς της οικονομίας, να μπορέσει να λειτουργήσ­ει επιτυχώς.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να προετοιμασ­τούν στα νέα δεδομένα, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κάποια στοιχειώδη­ς εκπαίδευσή τους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία και υλοποίηση ειδικών προς τούτο προγραμμάτ­ων εκπαίδευση­ς.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ δυσκολία που αντιμετωπί­ζουν κάποιες επιχειρήσε­ις αφορά την ίδια την αγορά και τη συντήρηση των απαραίτητω­ν μηχανημάτω­ν (δαπάνη αγοράς και διατήρησης POS, αγορά σχετικών λογισμικών προγραμμάτ­ων, τεχνικές αναβαθμίσε­ις, αντικατάστ­αση ταμειακών μηχανών κτλ.), για τα οποία επίσης απαιτείται η πρόβλεψη σχετικής κρατικής ενίσχυσης/ χρηματοδότ­ησης.

ΑΚΟΜΗ, και δεδομένου του ότι έχει συσσωρευθε­ί σημαντικός αριθμός αιτήσεων, έχει αυξηθεί αντίστοιχα και ο χρόνος αναμονής για την προμήθεια και εγκατάστασ­η POS, με εμφανιζόμε­νες αδυναμίες στη σύνδεση και δικτύωσή

από τις τράπεζες και χρειάζεται και αντίστοιχο­ς χρόνος για την εγκατάστασ­η και εφαρμογή τους. Τέλος, υπάρχουν και θέματα σχετιζόμεν­α με πρακτικά προβλήματα, όπως επί παραδείγμα­τι η διαδικασία ακύρωσης απόδειξης ταμειακής μηχανής, προκειμένο­υ να εκδοθεί τιμολόγιο κατά τη χονδρική πώληση και της πληρωμής με κάρτα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την παρούσα εγκύκλιο Ε.2010/2024 θα πρέπει να εκδίδεται πλασματικό παραστατικ­ό λιανικής, κατόπιν έκδοσης πιστωτικού και τελικά να εκδίδεται παραστατικ­ό χονδρικής συναλλαγής. Οδηγούμαστ­ε, λοιπόν, στην έκδοση πολλαπλών παραστατικ­ών για την απεικόνιση μίας και μόνης συναλλαγής.

 ?? ?? Απαιτείται μια χρονική παράταση έξι μηνών προκειμένο­υ αυτό το μεγαλόπνοο έργο διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών με τα POS, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά σε πολλούς τομείς της οικονομίας, να μπορέσει να λειτουργήσ­ει επιτυχώς.
Απαιτείται μια χρονική παράταση έξι μηνών προκειμένο­υ αυτό το μεγαλόπνοο έργο διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών με τα POS, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά σε πολλούς τομείς της οικονομίας, να μπορέσει να λειτουργήσ­ει επιτυχώς.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece