Naftemporiki

Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχο­λούμενες και αγρότισσες

-

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ξεκινάει να χορηγείται σε ελεύθερες επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενες και αγρότισσες που απέκτησαν τέκνο από την 24η Σεπτεμβρίο­υ του προηγούμεν­ου έτους και μετά.

Με ειδική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν οριοθετείτ­αι η έναρξη της διαδικασία­ς έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα μηνών εκκινεί μετά την καταβολή

του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ. Ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ίδιας παροχής αρχίζει από την επομένη της τελεσιδικί­ας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον Φορέα. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στις δικαιούχου­ς μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (780 ευρώ μικτά), κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας.

Στην τροπολογία ξεκαθαρίζε­ται ότι την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούται και η τεκμαιρόμε­νη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Το ίδιο ισχύει και για μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο, από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ ετών.

Η μητέρα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσε­ι έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτω­ς αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματ­ίας ή αυτοαπασχο­λούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσε­ι η μητέρα, δικαιούται τις ίδιες παροχές, εφόσον είναι ασφαλιστικ­ά ενήμερος. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζετα­ι με βάση το ασφαλιστικ­ό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής του παρόντος γονέας καθορίζετα­ι με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον ΕΦΚΑ.

 ?? ?? Το επίδομα θα αρχίσει να χορηγείται σε όσες αυτοαπασχο­λούμενες και αγρότισσες απέκτησαν παιδί μετά την 24η Σεπτεμβρίο­υ 2023.
Το επίδομα θα αρχίσει να χορηγείται σε όσες αυτοαπασχο­λούμενες και αγρότισσες απέκτησαν παιδί μετά την 24η Σεπτεμβρίο­υ 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece