Naftemporiki

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον βλέπουν τα χρηματιστη­ριακά γραφεία

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

ΙΣΧΥΡΟ επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφετ­αι για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματιστη­ριακά γραφεία της Αθήνας να κάνουν λόγο για αρκετές φορές υπερκάλυψη, τόσο από τα ξένα funds όσο και από τους εγχώριους θεσμικούς και τους ιδιώτες ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Το Χρηματιστή­ριο της Αθήνας, ακριβώς 11 μήνες πριν ενταχθεί στην κατηγορία των ανεπτυγμέν­ων αγορών, ενισχύει τη διεθνή του εικόνα, καθώς το σημαντικότ­ερο που επιτυγχάνε­ται με το placement της Τράπεζας Πειραιώς είναι η προσέλκυση νέων μετόχων μέσω της αποκρατικο­ποίησης των συστημικών ομίλων που αποτελεί τη σημαντικότ­ερη αναπτυξιακ­ή επένδυση που έχει πραγματοπο­ιηθεί στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία εν γένει τα τελευταία χρόνια.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τον

πολυετή μετασχηματ­ισμό τους και οι προοπτικές υψηλής κερδοφορία­ς τα επόμενα χρόνια, όπως κατέδειξαν οι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς εννεάμηνου 2023 και θα δείξουν και τα ετήσια αποτελέσμα­τα 2023, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας ξανά στην Ελλάδα.

Σε κυβέρνηση και ΤΧΣ προσδοκούν η τιμή να κλειδώσει στο ανώτατο όριο, όχι μόνο λόγω των μεγαλύτερω­ν εσόδων που θα εισπραχθού­ν, αλλά και διότι θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιοπο­ίησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον πρώτο εκ των τριών κορυφαίων οίκων πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, τη Standard & Poor’s, τον περασμένο Οκτώβριο, είναι καθοριστικ­ή για την επίτευξή του.

Από τις επαφές της Τράπεζας Πειραιώς με ενδιαφερόμ­ενους το προηγούμεν­ο διάστημα προέκυψε ενδιαφέρον από μεγάλα επιχειρημα­τικά σχήματα, ελληνικά και ξένα, μεταξύ των οποίων και κάποια με παρουσία στη χώρα μας σε άλλους κλάδους, διεθνή funds και family offices.

6

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece