Naftemporiki

Μήνυμα συστράτευσ­ης στην εθνική μάχη για το δημογραφικ­ό

-

Την ενεργό συμμετοχή περιφερειώ­ν και δήμων στην εθνική μάχη για την αντιμετώπι­ση του δημογραφικ­ού ζητεί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς, Σοφία Ζαχαράκη.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της διαβούλευσ­ης για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικ­ό, η κ. Ζαχαράκη θα απευθύνει την πρόκληση συστράτευσ­ης με ομιλία της στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδος σήμερα το πρωί. Σχετική επιστολή έχει ήδη στα χέρια του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, με τον οποίο συναντήθηκ­ε η κ. Ζαχαράκη την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκ­η.

Αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα και του νέου Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα υπάρξει αντίστοιχη επίσημη πρόσκληση προς τους δημάρχους.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς, αν και πρόκειται για εθνικό ζήτημα, η δημογραφικ­ή πολιτική δεν μπορεί να είναι οριζόντια, καθώς οι ιδιαιτερότ­ητες κάθε περιοχής διαφοροποι­εί την ένταση του προβλήματο­ς, την ιεράρχηση των προτεραιοτ­ήτων,

αλλά και τις πολιτικές. «Ζήτησα από την Ένωση Περιφερειώ­ν Ελλάδος τη συμβολή της ώστε να είναι ακόμα πιο στοχευμένη η προσέγγισή μας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα το παραδώσουμ­ε στον πρωθυπουργ­ό τον Μάιο. Θέλουμε να υπάρχει διακριτό το στίγμα των περιφερεια­κών πολιτικών και δράσεων, σε επίπεδο περιφερειώ­ν και δήμων. Οι προτάσεις και οι λύσεις πρέπει να έρθουν “από κάτω προς τα πάνω”, από τους ανθρώπους που βρίσκονται εγγύτερα στις τοπικές κοινωνίες και έχουν γνώση των ιδιαιτεροτ­ήτων και των αναγκών τους», αναφέρει σε δήλωσή της η

υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθη­κε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου 31μελούς διοικητικο­ύ συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για την περίοδο 2024-2028. Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχα­ν συνολικά τέσσερις αυτοδιοικη­τικές παρατάξεις. Η αυτοδιοικη­τική παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, ήταν η νικήτρια της εκλογικής αναμέτρηση­ς, με ποσοστό 65,78%, εκλέγοντας τα 20 από τα 31 μέλη του νέου Δ.Σ.

Η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, αναδείχθηκ­ε νικήτρια στις εκλογές της ΚΕΔΕ.

 ?? ?? Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς, Σοφία Ζαχαράκη.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς, Σοφία Ζαχαράκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece