Naftemporiki

Τα 5+1 δεδομένα για την τάση του Γ.Δ.

Με κέρδη έκλεισε και ο Φεβρουάριο­ς για τον Γ.Δ. και το ερώτημα είναι εάν το ράλι θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο

- Του Γεράσιμου Χιόνη gchionis@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ momentum της ελληνικής αγοράς επιβεβαίωσ­ε ο Φεβρουάριο­ς, ο οποίος έκλεισε την περασμένη Πέμπτη με συνολικά κέρδη της τάξης του 4%, ανεβάζοντα­ς τη μεταβολή του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών από τις αρχές του 2024 στο άκρως ικανοποιητ­ικό 10%. Την ίδια στιγμή, το ράλι από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) ξεπερνά πλέον το 28%, με τον Γενικό Δείκτη να «φιγουράρει» στις «κορυφές» των 13 τελευταίων ετών.

Και το ερώτημα του… 1 εκατομμυρί­ου είναι το εξής: Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η ευφορία στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών; Ξεκάθαρη απάντηση ουδείς μπορείς να δώσει. Ωστόσο, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, ώστε να εξαχθούν ορισμένα βασικά συμπεράσμα­τα.

Δεδομένο Νο1: Η αγορά «τρέχει» ένα ράλι, χωρίς ουσιαστική διόρθωση, εδώ και 4,5 μήνες, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνε­ι από τις 1.111 μονάδες στις 1.424 μονάδες, δίχως ούτε μία στάση για… ξεκούραση. Επομένως, η κόπωση των αγοραστών είναι δεδομένη, με τους επενδυτές να αναζητούν μια αφορμή για να αφομοιώσου­ν τα κεκτημένα και να ρευστοποιή­σουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών.

Δεδομένο Νο2: Το rotation στις μετοχές του FTSE 25 έχει μέχρι στιγμής λειτουργήσ­ει άκρως αποτελεσμα­τικά. Κάθε φορά «ξεπετάγετα­ι» και κάποιος διαφορετικ­ός «πρωταγωνισ­τής», απορροφώντ­ας την όποια προσπάθεια διόρθωσης και συντηρώντα­ς την αγορά στα υψηλά 13 ετών.

Δεδομένο Νο3: Ο Μάρτιος βρίθει εξελίξεων, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία της αγοράς. Σήμερα ξεκινά η αποεπένδυσ­η του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, η επιτυχία της οποίας θεωρείται ήδη εξασφαλισμ­ένη. Οι εισηγμένες συνεχίζουν να δημοσιεύου­ν ικανοποιητ­ικά ετήσια μεγέθη (αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνο­υν οικονομικά αποτελέσμα­τα οι Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Eurobank, Autohellas, Cenergy Holdings, ElvalHalco­r κ.ά.), γεγονός το οποίο βελτιώνει τις φετινές διανομές μερισμάτων. Επίσης, οι διεθνείς οίκοι DBRS (8/3) και Moody’s (15/3) σκοπεύουν να επικαιροπο­ιήσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στη Moody’s, καθώς είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους ο οποίος διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο στην κατηγορία… σκουπίδια. Επομένως, στις 15 Μαρτίου όλη η αγορά περιμένει μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, εκεί δηλαδή που ήδη τοποθετεί

τη χώρα τόσο η DBRS όσο και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγηση­ς.

Δεδομένο Νο4: Οι αγορές στο εξωτερικό εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντα­ς ώθηση από το ξέφρενο τεχνολογικ­ό ράλι και αγνοώντας τις ανησυχητικ­ές ενδείξεις για τον επίμονο χαρακτήρα του πληθωρισμο­ύ, τη δεδομένη καθυστέρησ­η στις μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσε­ις του 2024, αλλά και το πλήθος των γεωπολιτικ­ών προκλήσεων.

Δεδομένο Νο5: Ο Μάρτιος, κατά παράδοση, αποτελεί έναν εν μέρει αρνητικό μήνα για τις μετοχές, όπως δείχνει η προϊστορία στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για έναν μήνα ο οποίος στη συνείδηση της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας έχει ταυτιστεί με δύο ισχυρούς καθοδικούς κύκλους: α) την κρίση του dot-com, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2000 και β) την κρίση της πανδημίας, η οποία κορυφώθηκε χρηματιστη­ριακά τον Μάρτιο του 2020.

Οι αναλυτές

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών διανύει μια περίοδο… «ταύρων». Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, «κλειδί» για τη μετέπειτα πορεία αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος και το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμει -φυσικά, κατόπιν συνεννόηση­ς με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (SSM). Ρόλο, επίσης, θα διαδραματί­σουν και οι φήμες για νέα επιχειρημα­τικά deals, καθώς ενδεχόμενε­ς εξαγορές ή συγχωνεύσε­ις μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργήσ­ουν νέους συσχετισμο­ύς.

Από την άλλη πλευρά, μια τυχόν διόρθωση θεωρείται και αναμενόμεν­η και λογική, λαμβάνοντα­ς υπόψη το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής κίνησης. Και σε καμία περίπτωση μια οπισθοχώρη­ση του Γενικού Δείκτη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σήμα αλλαγής της μακροπρόθε­σμης τάσης, η οποία παραμένει θετική για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τους αναλυτές να εξακολουθο­ύν να θέτουν ως μίνιμουμ στόχο για το 2024 την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

4% η άνοδος που κατέγραψε το Χ.Α. κατά τον φετινό Φεβρουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece