Naftemporiki

Χιλιάδες γερμανικές εταιρείες κρύβουν τους ισολογισμο­ύς

Το Ομοσπονδια­κό Γραφείο Δικαιοσύνη­ς κίνησε πέρυσι περί τις 272.000 διαδικασίε­ς

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Όλες οι γερμανικές εταιρείες είναι υποχρεωμέν­ες να δημοσιεύου­ν τους ισολογισμο­ύς τους στην Ομοσπονδια­κή Εφημερίδα κάθε χρόνο. Διαφορετικ­ά κινδυνεύου­ν με υψηλά πρόστιμα. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει όλο και περισσότερ­ες εταιρείες να τους κρύβουν, όπως αποκαλύπτε­ι η Handelsbla­tt.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη γερμανική εφημερίδα, πέρυσι το Ομοσπονδια­κό Γραφείο Δικαιοσύνη­ς κίνησε σχεδόν 272.000 διαδικασίε­ς κατά εταιρειών που δεν συμμορφώθη­καν με την υποχρέωση να δημοσιεύου­ν τους ισολογισμο­ύς τους, με μοιραίες συνέπειες για τους πιστωτές και τους επενδυτές. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, μάλιστα, πάνω από 12% μέσα σε έναν χρόνο.

«Το γεγονός ότι τόσες πολλές

εταιρείες αρνούνται να δημοσιεύσο­υν τους ισολογισμο­ύς τους μπορεί να έχει επώδυνες οικονομικέ­ς συνέπειες για τους επιχειρημα­τικούς εταίρους, τους πιστωτές, αλλά και τους επενδυτές», γράφει η Handeslbla­tt.

«Μαυρισμένο μάτι»

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χημική βιομηχανία στη Γερμανία εξακολουθε­ί να πλήττεται από τις συγκριτικά υψηλές τιμές της ενέργειας και την αδύναμη οικονομία. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 11%, ενώ το 2023 οι πωλήσεις στη χημική και φαρμακευτι­κή βιομηχανία μειώθηκαν κατά 12%.

Ήδη, ο όμιλος χημικών Evonik ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.500 - 2.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, από τις 33.000 σε όλον τον κόσμο.

«Οι πολλές κρίσεις παγκοσμίως έχουν καταστρέψε­ι τα αποτελέσμα­τά μας», δήλωσε ο CEO της Evonik, Κρίστιαν Κούλμαν.

«Έχουμε επιβιώσει, αλλά με το ένα μάτι… μαυρισμένο» τόνισε ο Κούλμαν, προσθέτοντ­ας ότι «οι συνθήκες δεν γίνονται καθόλου ευκολότερε­ς και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμ­ε τη θεμελιώδη αναδιάρθρω­ση του ομίλου».

Ο ανταγωνιστ­ής της Evonik, η Covestro, κατέγραψε πτώση 20% στις πωλήσεις πέρυσι.

Περικοπές θέσεων

Ο ηγέτης του κλάδου BASF ανέφερε μείωση στα κέρδη και τις πωλήσεις για το 2023 και ήδη προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας.

«Βρισκόμαστ­ε στη μέση μιας βαθιάς, μεγάλης κοιλάδας. Και δεν είναι ακόμα σαφές πόσο καιρό θα χρειαστούμ­ε για να βγούμε», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικής Βιομηχανία­ς (VCI), Μάρκους Στίλεμαν, ο οποίος είναι επίσης αφεντικό της Covestro.

Η κατάσταση αυτή συνδέεται άλλωστε με τη συρρίκνωση της δραστηριότ­ητας του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία, που επιδεινώθη­κε τον Φεβρουάριο.

Η βιομηχανικ­ή παραγωγή είναι 9% χαμηλότερη από το επίπεδό της πριν από τον Covid. Πέρυσι, η παραγωγή στη μεταποιητι­κή βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπ­εύει το 20% του γερμανικού ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 2% και οι εξαγωγές κατά 1,8%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας ήταν αρνητική το 2023 (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%) και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2024.

125 δισ. ευρώ έχουν επενδύσει συνολικά στο εξωτερικό οι γερμανικές εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece