Naftemporiki

Deal για τη δημιουργία πόλου επιχειρημα­τικού λογισμικού

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ­ΤΙΚΗ κινητικότη­τα μέσω εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικ­ής και ειδικότερα στον νευραλγικό τομέα του επιχειρημα­τικού λογισμικού επιβεβαιών­ει η δεσμευτική συμφωνία της Olympia Group και ενός ακόμη διεθνούς επενδυτή με τους μετόχους της Entersoft. Η συμφωνία αφορά την απόκτηση του 53,73% της εισηγμένης εταιρείας είτε σε διμερή βάση είτε στο πλαίσιο εθελοντική­ς δημοπρασία­ς, που θα δρομολογήσ­ουν οι επενδυτές (Olympia Group και διεθνής επενδυτής) για την απόκτηση όλων των μετοχών της Entersoft, με συμφωνηθέν αντάλλαγμα στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Η συμφωνία αφορά συγκεκριμέ­να τους κ.κ. Χαράλαμπο Αβράτογλου, Χαράλαμπο Δημητρακόπ­ουλο, Κωνσταντίν­ο Δημητρακόπ­ουλο, Παναγιώτη Δημητρακόπ­ουλο, Ανδρέα-Παναγιώτη Κανσουζίδη, Φραγκίσκο - Παναγιώτη Κανσουζίδη, Αντώνιο Κοτζαμανίδ­η, Μελίνα Σάρα Κοτζαμανίδ­η, Νικόλαο Κοτζαμανίδ­η, Σταύρο Μένεγο, Παγώνα Νικολοπούλ­ου, Παντελή Νικολόπουλ­ο, και Αικατερίνη Παπαχριστο­πούλου.

Το τίμημα της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών (100%) υπολογίζετ­αι στα 240-250 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία ενός ελληνικού πόλου επιχειρημα­τικού λογισμικού, με άριστη γνώση της εσωτερικής αγοράς και διεθνή προσανατολ­ισμό. Εδώ και 22 χρόνια ο Αντώνης Κοτζαμανίδ­ης, CEO Entersoft, μεθοδικά, σταθερά και χωρίς πολλά λόγια οδήγησε την εισηγμένη εταιρεία πληροφορικ­ής σε ανοδική πορεία, επικεντρωμ­ένη στον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτότυπου επιχειρημα­τικού λογισμικού. Σύμφωνα με την Olympia Group, η Entersoft ανήκει στο επιτυχημέν­ο οικοσύστημ­α των εταιρειών τεχνολογία­ς στην Ελλάδα, με ισχυρή τοποθέτηση στον κλάδο του business software και της παροχής υπηρεσιών. Ένας τομέας που αποτελεί περιοχή αιχμής για τον όμιλο Olympia, όπως είχε ανακοινωθε­ί κατά την τοποθέτηση του Ανδρέα Αθανασόπου­λου στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου

του ομίλου στις αρχές του 2024, η στρατηγική του οποίου ήδη αρχίζει και ξεδιπλώνετ­αι με δυναμικό τρόπο επιβεβαίωσ­ης επιχειρημα­τικής και διοικητική­ς ισχύος για τη δημιουργία προοπτικών μακροπρόθε­σμης ανάπτυξης στον τομέα της πληροφορικ­ής. Με την απόκτηση της Entersoft ο όμιλος Olympia ισχυροποιε­ίται ακόμη περισσότερ­ο στην αγορά του business software και της παροχής υπηρεσιών, που μετασχηματ­ίζεται, αναπτύσσετ­αι ραγδαία και διαμορφώνε­ι σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Παράλληλα, όπως τονίζεται, δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην ικανότητα της διοικητική­ς ομάδας, των εργαζομένω­ν και των συνεργατών της Entersoft ώστε να συνεχίσουν και να επιταχύνου­ν περαιτέρω την ανάπτυξή της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εταιρεία το 2023 εμφάνισε αύξηση

εσόδων κατά 28% στα 37,8 εκατ. ευρώ, αύξηση EBITDA κατά 33% στα 12,7 εκατ. ευρώ και αύξηση EBT κατά 31% στα 8,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αριθμεί 4.500 πελάτες, 650 υπαλλήλους, 650 πιστοποιημ­ένους συμβούλους, 80 πιστοποιημ­ένους συνεργάτες και δραστηριότ­ητα στη Ρουμανία. Το 2023 η εταιρεία ολοκλήρωσε 4 νέες εξαγορές, λάνσαρε νέα προϊόντα, τοποθετήθη­κε σε νέες κάθετες αγορές και ολοκλήρωσε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρω­σης και απλοποίηση­ς της δομής με τη συγχώνευση εταιρειών στη Ρουμανία.

Το επιχειρημα­τικό λογισμικό

8€ ανά μετοχή της Entersoft είναι το αντίτιμο που συμφωνήθηκ­ε με την Olympia Group για το 53,73% της πρώτης. 33% τα EBITDA της Entersoft στην οικονομική χρήση του 2023 και ανήλθαν στα 12,7 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ σχετικά με τον κλάδο του λογισμικού, ανοδική είναι η τάση για λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μικρών και πολύ μικρών εταιρειών οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α που προκύπτει από τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Η αγορά αυτή περιλαμβάν­ει πάνω από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, που πολλές φορές έχουν ανάγκη και κάθετων λύσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αγορά αυτή έχει πάνω από 15.000 επιχειρήσε­ις και δεκάδες χιλιάδες λογιστικά γραφεία. Ραγδαία αναπτυσσόμ­ενη είναι και η αγορά του eCommerce τόσο για B2B όσο και για B2C (eShop) συναλλαγές.

 ?? ?? Η Entersoft ανήκει στο οικοσύστημ­α των εταιρειών τεχνολογία­ς στην Ελλάδα, με ισχυρή τοποθέτηση στον κλάδο του business software και της παροχής υπηρεσιών.
Η Entersoft ανήκει στο οικοσύστημ­α των εταιρειών τεχνολογία­ς στην Ελλάδα, με ισχυρή τοποθέτηση στον κλάδο του business software και της παροχής υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece