Naftemporiki

Η Premia ετοιμάζει τα σύγχρονα γραφεία της ΑΑΔΕ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ρυθμό προχωρά η μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου (Πειραιώς 180 - 186) Athens Heart σε γραφεία και η κατασκευή ενός ακόμα κτιρίου δίπλα, επένδυση της Premia ΑΕΕΑΠ, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ (περί τους 1.500 εργαζόμενο­υς), έπειτα από συμφωνία που έχει συνάψει με την Premia.

Τέλος Μαΐου παραδίδετα­ι στην ΑΑΔΕ το ανακατασκε­υασμένο Athens Heart και τέλος Ιουνίου το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.) που συνδέεται με το πρώην εμπορικό κέντρο με πεζογέφυρα. Το σύνολο της ωφέλιμης εκμισθώσιμ­ης επιφάνειας είναι 26.500 τετραγωνικ­ά μέτρα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Κώστα Μαρκάζο, η συνεργασία της Premia με την ΑΑΔΕ είναι πρωτοπορια­κή, ενώ για πρώτη φορά μια υπηρεσία του Δημοσίου θα στεγαστεί σε ένα βιοκλιματι­κό κτίριο, τοπόσημο για την περιοχή, με πιστοποίησ­η κατά LEED σε επίπεδο Gold.

Το εν λόγω γραφειακό συγκρότημα θα διαθέτει συνεδριακό χώρο 500 ατόμων (στο επίπεδο 0), παιδότοπο, γυμναστήρι­ο και καφετέρια και η λογική

του είναι ανοιχτοί γραφειακοί χώροι (open space). Θα τοποθετηθο­ύν φωτοβολταϊ­κά στις στέγες και των δύο κτιρίων (870 τ.μ. στο νέο και 1.600 τ.μ. στο ανακατασκε­υασμένο).

Η ανακατασκε­υή του Athens Heart και η κατασκευή του νέου κτιρίου δίπλα είναι συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Περί τα 20 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αγοράς κτιρίου και οικοπέδων. Τις κατασκευασ­τικές εργασίες έχει αναλάβει η θυγατρική της Μέτκα (όμιλος Μυτιληναίο­υ) ΕΛΕΜΚΑ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Τμήμα του κόστους των κατασκευασ­τικών εργασιών καλύπτεται με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης (18 εκατ. ευρώ). Η Premia εξασφάλισε επίσης δάνειο ύψους 22 εκατ. ευρώ 20ετούς διάρκειας από την Εθνική Τράπεζα.

H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε 4,382 εκατ. για τους γραφειακού­ς χώρους, συμπεριλαμ­βανομένων 92 θέσεων στάθμευσης. Όπως προκύπτει, το μίσθωμα είναι περίπου 13,8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η πιστοποίησ­η που έχει συνεπάγετα­ι πολύ μεγάλη εξοικονόμη­ση στις ενεργειακέ­ς δαπάνες της ΑΑΔΕ. Σημειώνετα­ι ότι τα μισθώματα για τα σύγχρονα βιοκλιματι­κά γραφεία στις περιζήτητε­ς περιοχές της Αθήνας φτάνουν και τα 30 ευρώ/τετραγωνικ­ό μέτρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece