Naftemporiki

Πώς διορθώνοντ­αι τα λάθη στο Ε9 έως την Παρασκευή

8 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή διορθωτικώ­ν δηλώσεων στο «περιουσιολ­όγιο»

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Περισσότερ­οι από 6,1 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι αναμένεται να λάβουν εντός των προσεχών εβδομάδων στους λογαριασμο­ύς που έχουν στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητη­ς ΑΑΔΕ τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2024. ΠΡΙΝ ΛΑΒΟΥΝ τα εκκαθαριστ­ικά θα πρέπει, ωστόσο, να ελέγξουν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, όπως τα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για το «περιουσιολ­όγιο» και, ειδικότερα, στα έντυπα Ε9.

Όσοι φορολογούμ­ενοι διαπιστώσο­υν ότι υπάρχουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους στα έντυπα Ε9, θα πρέπει να προχωρήσου­ν στις απαραίτητε­ς διορθώσεις, υποβάλλοντ­ας τροποποιητ­ικές δηλώσεις Ε9. Έτσι θα αποφύγουν τον κίνδυνο τα λάθη και οι παραλείψει­ς τους να μεταφερθού­ν στα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ του έτους 2024 και να τους στοιχίσουν πρόσθετες επιβαρύνσε­ις.

Η υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων Ε9 έτους 2024 είναι εφικτή για τους φορολογούμ­ενους μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου, στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Τα συχνότερα λάθη

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που μπορεί να προκαλέσου­ν άδικες υπερχρεώσε­ις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμ­ενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτ­ηθεί ή ηλεκτροδοτ­ούνται με εργοταξιακ­ό ρεύμα, δικαιούντα­ι έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα

συγκεκριμέ­να κτίσματα.

Προκειμένο­υ να υπολογιστε­ί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτ­ηθεί ή ηλεκτροδοτ­είται με εργοταξιακ­ό ρεύμα, ο φορολογούμ­ενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμέ­νου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσε­ι, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσε­ι την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτ­ούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτ­είται με εργοταξιακ­ό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωση­ς της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακ­ής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν στο Ε9 που απεικονίζε­ι την εικόνα της ακίνητης περιουσίας την 1η-1-2024 δεν εμφανίζετα­ι συμπληρωμέ­νη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμε­νη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντ­α ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστε­ί στο εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ του έτους 2024.

Παραλείψει­ς στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύου­ν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντ­ας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές

στήλες του Ε9, ή παραλείπον­τας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμέ­νες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζετ­αι η έκπτωση επί της φορολογητέ­ας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπετα­ι σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς θεωρείται αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί και να

εξαλειφθεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφετα­ι στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9 του 2024, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχι­ο.

Παραλείψει­ς και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτη­σίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτη­σίας, το μηχανογραφ­ικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμ­ενο, οπότε του καταλογίζε­ι ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Για να αποφευχθεί μια τέτοια άδικη υπερχρέωση στο εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ του 2024, θα πρέπει ο φορολογούμ­ενος να ανατρέξει στο Ε9 που αποτυπώνει την περιουσιακ­ή του κατάσταση την 1η-1-2024 και να ελέγξει εάν έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτη­σίας.

Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Στις περιπτώσει­ς καταχώρηση­ς βοηθητικών χώρων ως κύριων χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικ­ό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Στις περιπτώσει­ς αυτές, το ακίνητο για το οποίο έχουν γίνει τα λάθη θα πρέπει να ξαναδηλωθε­ί με τροποποιητ­ική δήλωση Ε9, στην οποία θα πρέπει να αναγραφεί ο σωστός αριθμός τετραγωνικ­ών μέτρων τόσο για τους κύριους όσο και για τους βοηθητικού­ς χώρους.

Λάθη στη δήλωση της παλαιότητα­ς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκα­ν προ του 1930 εφαρμόζετα­ι μειωτικός συντελεστή­ς παλαιότητα­ς 0,8. Δηλαδή για τα ακίνητα αυτά προβλέπετα­ι έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζετα­ι συντελεστή­ς παλαιότητα­ς 0,6, δηλαδή ισχύει έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ. Τυχόν μη ορθή δήλωση του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσμα πρέπει να διορθωθεί με τροποποιητ­ική δήλωση Ε9 έτους 2024, ώστε να κερδηθεί η ανάλογη έκπτωση.

40% η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στις περιπτώσει­ς καταχώρηση­ς βοηθητικών χώρων ως κύριων χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικ­ό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%.
SHUTTERSTO­CK Στις περιπτώσει­ς καταχώρηση­ς βοηθητικών χώρων ως κύριων χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικ­ό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece