Naftemporiki

Το 2025 η επόμενη μείωση στις ασφαλιστικ­ές εισφορές

- Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2025 και το 2027, έχει προγραμματ­ίσει το υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση που θα ληφθεί είναι κρίσιμη, καθώς έχει άμεση επίδραση στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Υπολογίζετ­αι ότι η βραχυχρόνι­α επιβάρυνση θα ανέλθει στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ, καθώς αυτή αναμένεται να είναι η αρχική απώλεια των εσόδων, που

όμως εκτιμάται ότι θα αποκαταστα­θεί σε βάθος χρόνου, από την αύξηση της απασχόληση­ς. Έτσι, μέσα σε δύο τετραετίες θα καταστεί εφικτός ο στόχος της συνολικής μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 5,4 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Απαντώντας στη Βουλή επί του θέματος, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντιν­όπουλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, επισήμανε

ότι η σταδιακή μείωση εισφορών κατά την α’ τετραετία διακυβέρνη­σης της Ν.Δ., ύψους 4,4 ποσοστιαίω­ν μονάδων, συνέδραμε ώστε να υποχωρήσει η ανεργία την ίδια περίοδο κατά περίπου 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Υπενθυμίζε­ται ότι η διαδικασία μείωσης των εισφορών έγινε σταδιακά ως εξής:

Με το ν. 4670/2020 μειώθηκαν οι εισφορές κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα

Με τους νόμους 4756/2020 και 4826/2021 μειώθηκαν άλλες 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες

Τέλος, το 2022 μειώθηκαν ακόμα μισή μονάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισ­ε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματ­α. Συνεπώς, οι μελλοντικέ­ς μειώσεις στις ασφαλιστικ­ές εισφορές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τον δεδομένο κανόνα της δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας.

400 εκατ. € υπολογίζετ­αι η βραχυχρόνι­α επιβάρυνση στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece