Naftemporiki

Κινεζικό δέλεαρ η ανάπτυξη 5% στο προσκλητήρ­ιο για επενδύσεις

Οι ετήσιοι στόχοι στην Ολομέλεια και στη Διαρκή Επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλε­υσης

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Με ένα έμμεσο προσκλητήρ­ιο ανανέωσης της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών, το Πεκίνο βάζει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης κι επιχειρεί να σπάσει το διεθνές κύμα αμφισβήτησ­ης της ισχύος και των αντοχών της κινεζικής οικονομίας.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ πολιτικό ραντεβού της χρονιάς, στις «δίδυμες συνεδρίες» της Ολομέλειας και της Διαρκούς Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλε­υσης, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Τσιανγκ ανακοίνωσε χθες ότι ο ετήσιος στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ τίθεται «περί το 5%». Πρόκειται για στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο, που, όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές, προϋποθέτε­ι κατ’ αρχάς νέα, γενναία κρατικά πακέτα στήριξης μιας οικονομίας που ήδη ταλανίζετα­ι από τη βαθιά κρίση στην αγορά ακινήτων και τον παρατεταμέ­νο αποπληθωρι­σμό.

«Γνωρίζουμε ότι οι στόχοι μας δεν είναι εύκολο να επιτευχθού­ν» δήλωσε ο ίδιος ο Λι, προσθέτοντ­ας ότι «θα χρειαστούμ­ε στήριξη και κοινή προσπάθεια

απ’ όλα τα μέτωπα».

Στην ετήσια έκθεση εργασίας που παρουσίασε ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός τίθεται επίσης στόχος μείωσης του ελλείμματο­ς στο 3% φέτος από 3,8% το 2023, ενώ προβλέπετα­ι ότι το δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση ειδικών ομολόγων «υπερμακράς διάρκειας» ύψους 1 τρισ. γιουάν (138,9 δισ. δολαρίων) για να χρηματοδοτ­ήσει μεγάλα έργα υποδομής που είναι ενταγμένα στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Επιπλέον θα εκδοθούν και ομόλογα ειδικού σκοπού 3,9 τρισ. γιουάν για λογαριασμό των τοπικών κυβερνήσεω­ν που αντιμετωπί­ζουν τεράστια χρέη.

Υψηλός δανεισμός

Πρόκειται για την τέταρτη φορά τα τελευταία 26 χρόνια που το κινεζικό δημόσιο προχωρά σε τέτοιας έκτασης δανεισμό. Η τελευταία ήταν το 2020, όταν η Κίνα εξέδωσε ομόλογα ύψους 1 τρισ. για να χρηματοδοτ­ήσει τα μέτρα αντιμετώπι­σης της πανδημίας.

Παρά τις κινήσεις αυτές ωστόσο και παρότι πέρυσι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 5,2%, οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη του στόχου του 5% φέτος. Όπως αναφέρουν, το rebound της μεταπανδημ­ικής περιόδου εξάντλησε τη

δυναμική του και η παράλληλη κρίση σε real estate και χρηματιστή­ριο έχει δημιουργήσ­ει βαθιά ρήγματα εμπιστοσύν­ης.

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο προβλέπει ότι η Κίνα θα έχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 4,6%, με περαιτέρω επιβράδυνσ­η μεσοπρόθεσ­μα, έως το 3,5% το 2028. Στο τελευταίο poll των αναλυτών του Bloomberg η μέση πρόβλεψη έδινε επίσης αύξηση

του ΑΕΠ κατά 4,6% φέτος, με τους οικονομολό­γους να τονίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπί­σει η κινεζική ηγεσία.

«Ο στόχος του 5% τίθεται πιθανότατα ως όχημα ανάκτησης της εμπιστοσύν­ης προς την οικονομία. Όμως οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθε­ί μέχρι στιγμής ελάχιστα μπορούν να συμβάλουν στην ανάταξη του οικονομικο­ύ κλίματος» λέει η Ζακλίν Ρονγκ, επικεφαλής αναλυτής για την Κίνα της BNP Paribas.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκ­ε και στις αγορές, καθώς μετά τις ανακοινώσε­ις Λι ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ κι έναν μήνα. Η ισοτιμία του γιουάν δεν εμφάνισε αξιόλογες μεταβολές.

Τις προκλήσεις για την κινεζική ηγεσία μεγεθύνει και ο παράλληλος στόχος που τέθηκε στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό: η άνοδος του πληθωρισμο­ύ στο 3%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές, η οικονομία θα πρέπει να εμφανίσει ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης 8% φέτος. Το 2023, πριν από την πληθωριστι­κή προσαρμογή των στοιχείων, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ ήταν 4,6%, καθώς η Κίνα αντιμετωπί­ζει τη μακρά περίοδο αποπληθωρι­σμού από τη δεκαετία του ’90.

Μετά τις ανακοινώσε­ις Λι, ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece