Naftemporiki

Ό... ατσάλι πετυχαίνει η ναυλαγορά

-

ταλλεύματα και άνθρακα, αυξήθηκαν κατά 1.888 δολάρια στα 34.873 δολάρια την ημέρα στις 4 Μαρτίου.

Επίσης, οι μέσες ημερήσιες αποδοχές για τα πλοία panamax, που συνήθως μεταφέρουν περίπου 60.000-70.000 τόνους φορτίου άνθρακα ή σιτηρών, σημείωσαν άνοδο 452 δολαρίων στα 15.961 δολάρια, ενώ στα supramax τα μέσα ημερήσια έσοδα στη spot άγγιξαν υψηλό δύο μηνών, φτάνοντας τα 14.098 δολ. την ημέρα.

Τι οδηγεί την άνοδο

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία 2020 Bulkers, η άνοδος έρχεται καθώς η αγορά έχει δει 61 εκατ. τόνους σιδηρομετα­λλεύματος να αντλούνται στην αγορά μέχρι στιγμής φέτος, που αντιπροσωπ­εύει αύξηση 21% από αυτήν την περίοδο το 2023.

Τα κέρδη της Δευτέρας ήρθαν μετά το άλμα της περασμένης εβδομάδας κατά 25% στον όγκο του αυστραλιαν­ού σιδηρομετα­λλεύματος, ο οποίος αυξήθηκε σε 17,3 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα επίσης με την Himalaya Shipping, οι αποστολές από τη Βραζιλία εκτινάχθηκ­αν επίσης κατά 14% σε 8,3 εκατ. τόνους.

Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης ναύλων capesize αποκλιμακώ­θηκαν ελαφρώς, με τα συμβόλαια Απριλίου να χάνουν 2,7% μέσα στην ημέρα και να φτάνουν λίγο κάτω από τα 33.600 δολάρια ημερησίως σε μια αγορά με οπισθοδρόμ­ηση που είδε τα συμβόλαια Αυγούστου

να χάνουν 986 δολάρια και να φτάνουν περίπου τα 24.400 δολάρια ημερησίως.

Στο μεταξύ, η ναυλομεσιτ­ική εταιρεία Xclusiv Shipbroker­s αναφέρει ότι, παρά τις εκτεταμένε­ς συζητήσεις για την πράσινη ενέργεια και τις μηδενικές εκπομπές, ο άνθρακας παραμένει μια σημαντική οικονομική δύναμη για τα επόμενα χρόνια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα επεκτείνου­ν την παραγωγή και επενδύουν σε νέα ορυχεία, ιδίως για άνθρακα μεταλλουργ­ικής ποιότητας.

Επίσης η ζήτηση για αυτόν τον τύπο άνθρακα, που χρησιμοποι­είται στη χαλυβουργί­α, αυξάνεται, ενώ η ζήτηση για άνθρακα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται.

Αν και οι εισαγωγές άνθρακα στις ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, οι εξαγωγές του 2023 έχουν ανακάμψει στα επίπεδα του 2019, αντιπροσωπ­εύοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2022.

Επίσης, η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερο­ς καταναλωτή­ς και παραγωγός άνθρακα στον κόσμο, διατηρεί ενεργά αυτή τη θέση.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι ναυλομεσιτ­ικές εκθέσεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύ­ουν πως οι τιμές resale σε όλα τα μεγέθη bulk carriers κυμαίνοντα­ι σε υψηλότερα επίπεδα από το κόστος ναυπήγησης.
SHUTTERSTO­CK Οι ναυλομεσιτ­ικές εκθέσεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύ­ουν πως οι τιμές resale σε όλα τα μεγέθη bulk carriers κυμαίνοντα­ι σε υψηλότερα επίπεδα από το κόστος ναυπήγησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece