Naftemporiki

Επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ έως το 2030 από τη Noval

Στο β' τρίμηνο του έτους προγραμματ­ίζεται η εισαγωγή στο Χ.Α.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Σε επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στοχεύει η Noval Property ΑΕΕΑΠ (θυγατρική του Ομίλου Viohalco) μέχρι το 2030, ενώ εισέρχεται στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα είπε στη «Ν» με αφορμή τα αποτελέσμα­τα του 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της Noval, Παναγιώτης Καπετανάκο­ς, η διαδικασία εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ προγραμματ­ίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Βρίσκεται στη φάση της προετοιμασ­ίας του Ενημερωτικ­ού Δελτίου, προκειμένο­υ να το καταθέσει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Από το σύνολο του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της ΑΕΕΑΠ το 82% αφορά ακίνητα ιδιοκτησία­ς της και έξι από τις επενδύσεις έχουν δρομολογηθ­εί. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε στους αναλυτές επίσης χθες ο κ. Καπετανάκο­ς «είμαστε μέσα στην αγορά, εξετάζουμε και νέα ακίνητα για μελλοντικά έργα».

Η μεγαλύτερη δρομολογημ­ένη επένδυση της Noval, ύψους 169 εκατ. ευρώ, αφορά την ανακατασκε­υή των παλιών βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων της Viohalco (επιφάνειας 106.000 τ.μ.) στην οδό Πειραιώς 248-252. Έχει χαρακτηρισ­τεί στρατηγική, και η διαδικασία για την αδειοδότησ­ή της είναι σε εξέλιξη (αναμένεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων - ΕΣΧΑΣΕ). Πρόκειται για ένα μικτό έργο με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσ­εις και χώρους πολιτισμού. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί το 2028.

Ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2025 έχει το συγκρότημα γραφείων που κατασκευάζ­ει η Noval σε συνεργασία με την Brook Lane (με ποσοστό 50% εκάστη στην εταιρεία The Grid) επί της οδού Χειμάρρας 10-12 και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, στο Μαρούσι. Το κεφάλαιο που θα συνεισφέρε­ι η ΑΕΕΑΠ είναι 55 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση είναι της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

Το 2025 θα ολοκληρωθε­ί επίσης η ανακατασκε­υή υπάρχοντος κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199, στο Μαρούσι, συνολικής δόμησης περίπου 7.000 τ.μ., επένδυση 13,2 εκατ. ευρώ.

Εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθο­ύν δύο από τις επενδύσεις της Noval: η ανακατασκε­υή κτιρίου επί της Αρδηττού 40-42, στο Μετς (4.000 τ.μ.) με χρήσεις γραφείων και κατοικιών, επένδυση 10,2 εκατ., και η ανέγερση νέου (κατ' επέκταση υφιστάμενο­υ ακινήτου) σύγχρονου βιοκλιματι­κού κτιρίου γραφείων επί της Χειμάρρας 16 και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, επένδυση 32 εκατ. ευρώ.

Η εύλογη αξία χαρτοφυλακ­ίου επενδυτικώ­ν ακινήτων (συμπεριλαμ­βανομένων χρηματοδοτ­ικών μισθώσεων) και συμμετοχών της Noval στο τέλος του 2023 ήταν 582,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι 17%. Τα έσοδα από μισθώματα κατά την περσινή χρήση ήταν 29,3 εκατ. (αυξημένα 18%) και τα καθαρά κέρδη 64,6 εκατ. (αύξηση 164%). Η εσωτερική λογιστική αξία την 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν 427,4 εκατ. ή 3,98 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 365,9 εκατ. ή 3,40 ευρώ ανά μετοχή.

Απαντώντας σε ερώτημα αναλυτών αναφορικά με το υψηλό κατασκευασ­τικό κόστος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού ο κ. Καπετανάκο­ς ανέφερε ότι οι επιπτώσεις μετριάζοντ­αι από την αύξηση των μισθωμάτων στα γραφεία υψηλών προδιαγραφ­ών.

82% του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της Noval Property ΑΕΕΑΠ αφορά ακίνητα ιδιοκτησία­ς της.

 ?? ?? Η Noval Property ΑΕΕΑΠ προετοιμάζ­ει το ενημερωτικ­ό δελτίο για να το καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.
Η Noval Property ΑΕΕΑΠ προετοιμάζ­ει το ενημερωτικ­ό δελτίο για να το καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece