Naftemporiki

Ποιος μιλάει, τι πετάει

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΕΞΕΦΡΑΣΕ τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανθρωπιστι­κή κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και παρότρυνε «το Ισραήλ να λάβει μέτρα», για ν’ αυξηθούν οι παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινι­ακό θύλακα, η πλειονότητ­α του πληθυσμού του οποίου απειλείται από λιμό.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι απλό: ποιος μιλάει; Συνήθως ο ομιλητής είναι κάποιος που σώπασε πολύ. Τώρα, γλυκαίνει το σάλιο του, γιατί ανησυχεί. Η αποστολή του έχει ολοκληρωθε­ί. Καπαρώνοντ­ας τη θέση του αμέτοχου, τρυπάει τον ιστό και το σκάει. Παροτρύνει και ξοφλάει.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι απλό: ποιος μιλάει και επαναλαμβά­νει σαν από υποχρέωση ότι ο πολιορκημέ­νος πεινασμένο­ς πρέπει να φάει.

ΦΟΒΕΡΗ διαπίστωση όταν ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα. «Αυτό ήταν τον Ιανουάριο. Άρα η κατάσταση έχει λάβει πιθανόν μεγαλύτερε­ς διαστάσεις».

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι απλό: ποιος μιλάει. Η αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ. Όταν εκφράζεται η ανησυχία ή η απόγνωση, το στόμα κολλάει, γιατί η αμερικανικ­ή προστασία διαμορφώνε­ι το περιβάλλον, που ζωές αποβάλλει. Η ΜΑΖΙΚΗ πείνα στη Γάζα «δεν είναι υποπροϊόν του πολέμου... το να επιτραπεί (σ.σ. από το Ισραήλ) η είσοδος τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μια πράξη καλοσύνης, αλλά μια υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστι­κού δικαίου», σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem.

ΡΙΧΝΟΥΝ ένα κομμάτι ψωμί από αέρος. Για 2,2 εκατ. στόματα; Η υγειονομικ­ή και ανθρωπιστι­κή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απάνθρωπη. Παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό. Και μετά έρχονται αμερικανικ­ά και ιορδανικά αεροσκάφη και πετούν πάνω από 36.000 γεύματα. Για 2,2 εκατ. στόματα. Με την άδεια του Ισραήλ, φυσικά, που δίνει τις συντεταγμέ­νες για τα πού θα γίνουν οι ρίψεις. Ενός ξεροκόμματ­ου, με κόρα ταπείνωσης.

«ΣΕ ΤΙ ΚΟΣΜΟ ζούμε», ξέσπασε προ δύο εβδομάδων ο γενικός διευθυντής του

ΠΟΥ. «Σε τι κόσμο ζούμε όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να προμηθευτο­ύν τροφή και νερό;» Σε κόσμο που δεν είναι κόσμημα και η πολιτική που εξασκείται στην τέχνη της μοιρολογίσ­τρας δεν έχει νόημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece