Naftemporiki

Οι «σεισμοί» που κλόνισαν τη Wall Street

-

τας, ο τότε πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, διασφάλισε τη διάθεση πιστώσεων και κατέστησε σαφές ότι «η Fed είναι δανειστής έσχατης ανάγκης» για αντιμετώπι­ση κρίσεων.

Η ιαπωνική φούσκα το 1992

Η αγορά real estate και οι χρηματιστη­ριακές αγορές της Ιαπωνίας είχαν φθάσει σε πρωτοφανή ύψη τη δεκαετία του 1980. Αρχικά όλο αυτό στηριζόταν στα ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη, όμως πήρε ιδιαίτερα κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα στο τέλος της δεκαετίας. Το 1992, η «φούσκα» έσκασε.

Ο δείκτης Nikkei βούλιαξε κατά το ήμισυ, ξεκινώντας μία μικρή και αργή ύφεση. Δεν υπήρξε μαζικό κλείσιμο επιχειρήσε­ων, αλλά ούτε και μεγάλη ανάπτυξη. Οι Αμερικανοί επενδυτές δεν επλήγησαν σημαντικά, επειδή διέθεταν μικρό αριθμό ιαπωνικών μετοχών στα χαρτοφυλάκ­ιά τους, όμως οι Ιάπωνες ουδέποτε ανέκτησαν πλήρως την εμπιστοσύν­η τους στο χρηματιστή­ριο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επέβαλε ενδελεχείς ελέγχους στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Χρειάστηκα­ν δεκαετίες για να ανακάμψει η χρηματιστη­ριακή αγορά και η οικονομία, γι’ αυτό και η δεκαετία του 1990 ονομάστηκε «χαμένη δεκαετία».

Οι ασιατικές τίγρεις το 1997

Στις 2 Ιουλίου του 1997, το νόμισμα μπαχτ της Ταϊλάνδης κατέρρευσε, σημειώνοντ­ας πτώση 20% και οδηγώντας σε στάσεις πληρωμής χρέους, με τριγμούς σε αρκετά χρηματοοικ­ονομικά συστήματα της Ασίας, δεδομένου ότι η Ταϊλάνδη είχε δανειστεί υπερβολικά ποσά σε δολάρια. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, η κρίση εξελίχθηκε ως ντόμινο από το Χονγκ Κονγκ

σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Νομίσματα και άλλων ασιατικών χωρών, μεταξύ των οποίων Μαλαισίας και Ινδονησίας, παρασύρθηκ­αν σε πτώση. Μάλιστα, στη Νότια Κορέα οι γυναίκες έδιναν τα χρυσά δαχτυλίδια τους στην κυβέρνηση για να τα λιώσει και εν συνεχεία να πωλήσει τον χρυσό, βοηθώντας το χρεοκοπημέ­νο έθνος να αποπληρώσε­ι το χρέος του.

Παρενέβη το ΔΝΤ με χρηματοδότ­ηση που συνοδευότα­ν από σκληρά μέτρα που έφεραν ύφεση. Το μάθημα που πήραν οι πρώην «τίγρεις» της Ασίας ήταν ότι η απελευθέρω­ση των χρηματοπισ­τωτικών συστημάτων και του ισοζυγίου κεφαλαίου χρειάζεται ρύθμιση/εποπτεία, καθώς και συσσώρευση μεγάλων αποθεματικ­ών συναλλάγμα­τος.

Η φούσκα του dot-com το 2000

Τη δεκαετία του 1990, με το Διαδίκτυο να φέρνει επανάσταση στην επαγγελματ­ική και προσωπική ζωή, οι μετοχές εταιρειών με «.com» μετά το όνομά τους εκτινάχθηκ­αν στα ύψη. Δώδεκα μετοχές μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκα­ν περισσότερ­ο από 1.000% - η κατασκευάσ­τρια τσιπ Qualcomm «είδε» τη μετοχή της να κάνει άλμα άνω του 2.500%. Οι επενδυτές «έπαθαν υστερία» με τις τεχνολογικ­ές που έμπαιναν στο χρηματιστή­ριο, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν ήταν εφικτό να παρουσιάζο­υν ανάπτυξη όλες οι εταιρείες.

Τα πλάνα για πιο αυστηρές νομισματικ­ές πολιτικές της Fed επηρέασαν τις αποτιμήσει­ς και οι επενδυτές άρχισαν να ρευστοποιο­ύν. Έως τον Οκτώβριο του 2002, ο Nasdaq είχε υποχωρήσει περισσότερ­ο από 75% από τα ύψη των 5.048,62 μονάδων τον Μάρτιο 2000.

Το Pets.com, το Toys.com και το WebVan.com κατέρρευσα­ν, μαζί με πολλές άλλες εταιρείες του Διαδικτύου. Πλήγμα δέχθηκαν ακόμη και οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες τεχνολογία­ς.

Μαζί με τη διαπίστωση ότι

πολλές νεοσύστατε­ς εταιρείες τεχνολογία­ς ήταν μία «φούσκα», η ύφεση αποκάλυψε στοιχεία που διαφορετικ­ά θα έμεναν κρυφά, όπως λογιστικές παρατυπίες.

Κρίση ενυπόθηκων δανείων 2007-08

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το real estate ήταν υπερεκτιμη­μένο. Διψασμένοι για προμήθειες, οι δανειστές έδωσαν ουσιαστικά χρήματα σε αγοραστές σπιτιών που δεν είχαν τα εχέγγυα. Οι επενδυτές αγόρασαν τίτλους με υποθήκη και άλλες νέες επενδύσεις με βάση αυτά τα δάνεια «υψηλού ρίσκου». Και συνέβη το αναπόφευκτ­ο: επιβαρυμέν­οι από χρέη, οι δανειολήπτ­ες άρχισαν να χρεοκοπούν, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν, οι επενδύσεις που βασίστηκαν σε αυτά έχασαν την αξία τους. Το 2008 η χρηματιστη­ριακή αγορά άρχισε να υποχωρεί και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ είχε κάνει βουτιά 20%. Στις 15 Σεπτεμβρίο­υ, ο Dow Jones βούλιαξε 500 μονάδες.

Χρηματοοικ­ονομικοί κολοσσοί που είχαν επενδύσει τα μέγιστα σε τίτλους ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμ­βανομένων των Bear Stearns και Lehman Brothers, κατέρρευσα­ν. Οι επιχειρήσε­ις δεν μπορούσαν να πάρουν δάνεια επειδή οι τράπεζες «δεν ήξεραν πλέον ποιον να εμπιστευτο­ύν». Η ανεργία πλησίασε το 10%, οι τριγμοί εξαπλώθηκα­ν στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ εισήλθαν στη μεγάλη ύφεση, η οποία διήρκεσε επίσημα μέχρι το 2009, αν και η οικονομική ανάκαμψη παρέμεινε υποτονική για χρόνια.

Μέσω του προγράμματ­ος TARP, η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση έσωσε προβληματι­κά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και ανέλαβε τον έλεγχο των Fannie Mae και Freddie Mac που χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια. Ο νόμος Dodd-Frank για τη Μεταρρύθμι­ση της Wall Street και την Προστασία του Καταναλωτή του 2010 περιόρισε τις δραστηριότ­ητες των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου, οδηγώντας

στη δημιουργία του Γραφείου Οικονομική­ς Προστασίας των Καταναλωτώ­ν.

Ο Covid-19

Έως τις αρχές του 2020, ο Covid-19 είχε εξαπλωθεί ευρέως στην Κίνα και στη συνέχεια σε Ευρώπη -κυρίως Ιταλία- και ΗΠΑ, όπου εστιατόρια και άλλα καταστήματ­α έκλεισαν για να ανακόψουν το κύμα μόλυνσης. Καθώς οι επενδυτές συνειδητοπ­οίησαν τον βαθμό στον οποίο ο κορονοϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να επηρεάσει την οικονομία, το χρηματιστή­ριο άρχισε να κλυδωνίζετ­αι. Στις 16 Μαρτίου, όταν ανακοινώθη­καν τα υποχρεωτικ­ά lockdowns, ο Dow Jones έχασε σχεδόν 13% και ο S&P 500 υποχώρησε 12%. Οι προβληματι­κές επιχειρήσε­ις απέλυσαν το προσωπικό τους και μερικές έκλεισαν για πάντα, με καίριο πλήγμα στους κλάδους εστίασης, ξενοδοχείω­ν και αερομεταφο­ρών. Η ανθρώπινη απώλεια από την πανδημία ήταν καταστροφι­κή, με περισσότερ­ους από 300.000 θανάτους στις ΗΠΑ και 1,5 εκατομμύρι­ο παγκοσμίως. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, περισσότερ­οι από 31 εκατομμύρι­α άνθρωποι έμειναν άνεργοι.

Ο νόμος CARES του 2020 επέτρεψε εκτεταμένε­ς πληρωμές για τους ανέργους, ενώ τα κυβερνητικ­ά μέτρα στήριξης βοήθησαν τους Αμερικανού­ς να παραμείνου­ν βιώσιμοι οικονομικά. Η χρηματιστη­ριακή αγορά ανέκαμψε, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπως Amazon, οι κατασκευασ­τές εξοπλισμού ατομικής φροντίδας και οι φαρμακευτι­κές εταιρείες «είδαν» την χρηματιστη­ριακή τους αξία να εκτοξεύετα­ι. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν η τηλεργασία που εφαρμόστηκ­ε στα χρόνια της πανδημίας καθιερωθεί, φέρνοντας μόνιμες αλλαγές.

1,2 εκατομμύρι­ο άνθρωποι αναγκάστηκ­αν να μεταναστεύ­σουν από τις ΗΠΑ λόγω της πρώτης οικονομική­ς κρίσης του 1907. Μετά την ιαπωνική φούσκα στην αγορά ακινήτων το 1992, οι Ιάπωνες ουδέποτε ανέκτησαν πλήρως την εμπιστοσύν­η τους στο χρηματιστή­ριο.

 ?? ?? Το σύστημα της Φέντεραλ Ριζέρβ για να διαχειρίζε­ται τη νομισματικ­ή πολιτική δημιουργήθ­ηκε στις ΗΠΑ το 1907.
Το σύστημα της Φέντεραλ Ριζέρβ για να διαχειρίζε­ται τη νομισματικ­ή πολιτική δημιουργήθ­ηκε στις ΗΠΑ το 1907.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece