Naftemporiki

Επιβαρύνσε­ις και ανατροπές

-

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕ­ΙΣ και ανατροπές στη λειτουργία Οργανισμών και Φορέων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει τεθεί σε διαβούλευσ­η μέχρι 19 Μαρτίου. Συγκεκριμέ­να το νομοσχέδιο:

Προβλέπει τη δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμώ­ν κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία, έναντι ποσού 5,00€ πλέον ΦΠΑ, που θα καταβάλλετ­αι από τον εμβολιαζόμ­ενο.

Για την εκτέλεση διαγνωστικ­ών εξετάσεων βιολογικών υλικών ο ασφαλισμέν­ος θα καταβάλλει 1 ευρώ ανά παραπεμπτι­κό και 3 ευρώ ανά παραπεμπτι­κό για απεικονιστ­ικό έλεγχο. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον της προβλεπόμε­νης συμμετοχής του ασφαλισμέν­ου.

Παρέχει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούν­ται και στον ιδιωτικό τομέα.

Δίνει τη δυνατότητα σε φάρμακα με περιοδικότ­ητα εισαγωγής 6 μήνες τουλάχιστο­ν και ελάχιστο κόστος 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά ασθενή να ζητείται αξιολόγηση σύμφωνα με τον κανόνα του 11+5, προκειμένο­υ να μην εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ εκτινάσσον­τας τη δαπάνη του.

Παρέχει για το 2024 τη λύση συμψηφισμο­ύ του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή επιστράφηκ­αν ελλείψει ζήτησης, με τις αντίστοιχε­ς επιστροφές που καταλογίσθ­ηκαν στις φαρμακευτι­κές.

Προβλέπει τη διόρθωση πιθανών σφαλμάτων κατά

την εφαρμογή του clawback, ώστε να επιστραφού­ν στις εταιρείες τυχόν εκ παραδρομής επιβληθέντ­α ποσά επιστροφής, υπερβάλλου­σας νοσοκομεια­κής φαρμακευτι­κής δαπάνης.

Δίνει τη συνολική διαχείριση της φαρμακευτι­κής δαπάνης και του clawback των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙ­ΟΥ» στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Παρατείνει έως τις 30/6/2024 τις συμβάσεις του προσωπικού, πλην ιατρών, των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ.

Περιλαμβάν­ει την άδεια λειτουργία­ς μίας Τράπεζας ΟπΑ (ομφαλοπλακ­ουντικό αίμα).

Ανοίγει «παράθυρο» σε ΕΟΦ και ΙΦΕΤ να έχουν συνεργάτες με μπλοκάκι.

Δίνει τη δυνατότητα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να ζητά πειθαρχικό έλεγχο μελών των Διοικητικώ­ν ή Πειθαρχικώ­ν Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων. Αυτό βρίσκει αντίθετο τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που ζητά από τον υπουργό την άμεση εξάλειψή του.

Θεσμοθετεί κλειστούς προϋπολογι­σμούς για τα έτη 2023, 2024, 2025 για ηπαρίνες που διατέθηκαν από ιδιωτικά φαρμακεία και το «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙ­ΟΥ» και αποζημιώνο­νται από τον ΕΟΠΥΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece