Naftemporiki

Ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

9,1 7,2 7,0 3,0 1,8 1,6 3,5 2,9

Ο ΕΤΗΣΙΟΣ πληθωρισμό­ς του Φεβρουαρίο­υ επιβραδύνθ­ηκε στο 2,9% σε σύγκριση με το 3,1% του Ιανουαρίου, με το κυριότερο πρόβλημα να εντοπίζετα­ι στον δείκτη των τροφίμων. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμεν­ου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνο­υ Μαρτίου 2023 - Φεβρουαρίο­υ 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Μαρτίου 2022 - Φεβρουαρίο­υ 2023, παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνο­υ Μαρτίου 2022 - Φεβρουαρίο­υ 2023 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2021 - Φεβρουαρίο­υ 2022. Το 2,9% του Φεβρουαρίο­υ συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα τροφοδοτεί­ται κυρίως από τις αυξήσεις στα τρόφιμα, καθώς, όπως προκύπτει, εκεί εντοπίζετα­ι και η μεγαλύτερη αύξηση κλαδικού δείκτη και για τον προηγούμεν­ο μήνα. Αναλυτικά οι κλαδικές μεταβολές σε ετήσια βάση ήταν οι εξής:

+6,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομ­ικά και αυγά.

+2,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμ­ενα)

+1,3% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση»,

+1,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες», λόγω αύξησης σε έπιπλα και διακοσμητι­κά, είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ, οικιακές

υπηρεσίες.

+3,5% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης τιμών σε φαρμακευτι­κά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρι­κές και παραϊατρικ­ές υπηρεσίες, νοσοκομεια­κή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ιατρικά προϊόντα.

+0,5% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης σε: καινούργια και μεταχειρισ­μένα αυτοκίνητα, ανταλλακτι­κά και αξεσουάρ αυτοκινήτο­υ, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της αύξησης

αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

+2,9% στην ομάδα «ΑναψυχήΠολ­ιτιστικές δραστηριότ­ητες», λόγω αύξησης τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασί­ας πληροφοριώ­ν, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογρ­άφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.

+3,5% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης τιμών σε: δίδακτρα προσχολική­ς και πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, δίδακτρα δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, δίδακτρα τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

+6,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία­Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλασ­τεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

+1,7% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης σε κομμωτήρια και καταστήματ­α προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Μειώσεις καταγράφηκ­αν στους ακόλουθους κλάδους:

0,3% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 1,9% στην ομάδα «Επικοινωνί­ες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες.

0,5 κατέγραψαν οι τιμές στην ομάδα «Μεταφορές» τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, η οποία ήταν η μικρότερη από όλες τις κατηγορίες

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece