Naftemporiki

Κινήσεις για ανθρωπιστι­κό δίαυλο στη Γάζα

Σχέδιο των ΗΠΑ και Ε.Ε. με επίκεντρο την Κύπρο - Το φάσμα της ασιτίας αντιμετωπί­ζουν 300.000 Παλαιστίνι­οι

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Παιδιά πέθαναν από την πείνα αυτή την εβδομάδα στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα με επίκεντρο την Κύπρο επιχειρούν να ανοίξουν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που 300.000 Παλαιστίνι­οι κινδυνεύου­ν να μην έχουν πλέον καμία πρόσβαση σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του προς το έθνος ανακοίνωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα κατασκευάσ­ει προσωρινό λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει περισσότερ­η ανθρωπιστι­κή βοήθεια μέσω θαλάσσης. Όπως είπε, «οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικ­ού στρατού και ενός συνασπισμο­ύ εταίρων και συμμάχων».

Από Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους έγινε γνωστό ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάστασ­η πλωτής προβλήτας στη Γάζα από την αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή μονάδα 7th Transporta­tion Brigade - μια μονάδα ταχείας ανάπτυξης που εδρεύει στο Φορτ Στόρι της Βιρτζίνια.

Ελληνικό «παρών»

Η επιχείρηση αυτή ωστόσο θα χρειαστεί εβδομάδες και την πρώτη φάση του σχεδίου θα αναλάβει ομάδα συμμαχικών χωρών υπό την Κομισιόν στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

Κόμβος της αποστολής θα είναι η Κύπρος, απ' όπου χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ο πρώτος απόπλους φορτίων είναι πιθανό να γίνει μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο. Στην πρωτοβουλί­α, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, μετέχουν η Κομισιόν, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα καταστεί δυνατό να ανοίξει την Κυριακή ο θαλάσσιος διάδρομος, ο οποίος θα επιτρέψει να διοχετευθε­ί ανθρωπιστι­κή βοήθεια από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα αυτού του διαδρόμου, με λίγη τύχη αυτή την Κυριακή», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την επίσκεψή της στο λιμάνι της Λάρνακας μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλ­ίδη.

«Εγκαινιάζο­υμε αυτό το θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

«Η ανθρωπιστι­κή κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινι­ακές οικογένειε­ς και παιδιά να αναζητούν απεγνωσμέν­α τα βασικά αγαθά. Γι’ αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνο­υν την πρόθεσή μας να

ανοίξουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή των αναγκαίων πρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστι­κής βοήθειας μέσω θαλάσσης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με μια δραματική ανακοίνωση διαμήνυσε αυτή την εβδομάδα ότι παιδιά πέθαναν από την πείνα στη βόρεια Γάζα, όπου υπολογίζετ­αι ότι 300.000 Παλαιστίνι­οι ζουν με ελάχιστα τρόφιμα ή καθαρό νερό.

Πίεση σε Νετανιάχου

Η πρωτοβουλί­α του θαλάσσιου διαδρόμου αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης προς το Ισραήλ και τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, εν μέσω

στασιμότητ­ας στις διαπραγματ­εύσεις για εκεχειρία, επιμένει στην πραγματοπο­ίηση χερσαίας επίθεσης και στο λιμάνι της Ράφα.

Ο Τζο Μπάιντεν στην προχθεσινή του ομιλία κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποι­εί την ανθρωπιστι­κή βοήθεια ως «διαπραγματ­ευτικό χαρτί», να «κάνει αυτό που του αναλογεί» και επιτρέποντ­ας την είσοδο περισσότερ­ης βοήθειας στη Γάζα.

Τέλος, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστ­ηκαν από την πτώση κιβωτίων ανθρωπιστι­κής βοήθειας, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορική­ς επιχείρηση­ς στην πόλη της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομεια­κή πηγή.

 ?? REUTERS/BASSAM MASOUD ?? Παλαιστίνι­οι στα ερείπια σπιτιού μετά από ισραηλινό βομβαρδισμ­ό, χθες, στη Ράφα της Γάζας.
REUTERS/BASSAM MASOUD Παλαιστίνι­οι στα ερείπια σπιτιού μετά από ισραηλινό βομβαρδισμ­ό, χθες, στη Ράφα της Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece