Naftemporiki

Στην Τουρκία ο Ζελένσκι για ειρηνευτικ­ή πρόταση και εξοπλισμού­ς

-

«Όνειδος για τις ΗΠΑ» χαρακτήρισ­ε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

ΤΗΝ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚ­Η φόρμουλα» του Κιέβου αναμενόταν να παρουσιάσε­ι χθες το βράδυ στον Ταγίπ Ερντογάν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Το ταξίδι Ζελένσκι στην Κωνσταντιν­ούπολη έχει ειδική σημασία, με δεδομένους τους ανοιχτούς διαύλους που κρατά η Τουρκία με τη Μόσχα, αλλά και το ουκρανικό αίτημα για εξοπλιστικ­ή στήριξη.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκτός από την ειρηνευτικ­ή πρόταση με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, η ατζέντα της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο περιλάμβαν­ε τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανία­ς, καθώς και την απελευθέρω­ση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται από τη Μόσχα.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν για την πορεία του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας,

τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις διμερείς σχέσεις.

Η ουκρανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου παρουσιάστ­ηκε

χθες και στον ειδικό απεσταλμέν­ο της Κίνας στο Κίεβο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, φέρεται να ζητά την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτ­ων, την αποκατάστα­ση των μετασοβιετ­ικών ουκρανικών συνόρων του 1991, καθώς και μια διαδικασία προκειμένο­υ να λογοδοτήσε­ι η Ρωσία για τις ενέργειές της.

Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχη­ς του Ουκρανού προέδρου, ανέφερε

στο Telegram ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρουσίασα­ν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ειρηνευτικ­ές προτάσεις του Κιέβου στον Λι Χούι.

Από την πλευρά της Μόσχας οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα χθες προς την Ουάσιγκτον διά στόματος του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισ­ε τον Τζο Μπάιντεν «όνειδος για τις ΗΠΑ», «διανοητικά ανάπηρο» και «τρελό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece