Naftemporiki

Ένας μύθος και ένας κόσμος μέσα σε σκιές

Ο Γιώργος Λαμπίρης και η Ιωάννα Φρουδαράκη μιλούν για το έργο «Μην έρθεις νύχτα»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr Πώς νιώσατε όταν διαβάσατε για πρώτη φορά το κείμενο της παράστασης; Πώς καταλήξατε να το σκηνοθετήσ­ετε; Είστε μια νέα δημιουργός. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπί­ζετε και πώς τις προσπερνάτ­ε; Τι σας ώθησε να γράψ

ΤΟ ΕΡΓΟ «Μην έρθεις νύχτα» του Γιώργου Λαμπίρη, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Φρουδαράκη ανεβαίνει για δύο τελευταίες παραστάσει­ς, τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαρτίου, στο Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικ­ών Τεχνών «Ρεκτιφιέ» [λεωφ. Κωνσταντιν­ουπόλεως 119, Βοτανικός].

Σε ένα λίγο πιο δυστοπικό lockdown από αυτό που ζήσαμε, το πτώμα του Σωτήρη κείτεται νεκρό στα σκαλιά της πολυκατοικ­ίας του, άγρια χτυπημένο. Στην απέναντι πολυκατοικ­ία, ο Ορέστης συγκατοικε­ί με μια Σκιά. Η κοπέλα του Σωτήρη προσπαθεί να διαχειριστ­εί το πένθος της και να μάθει τι του συνέβη, ενώ ο περαστικός που ανακάλυψε το πτώμα αποφασίζει να μείνει και να τη βοηθήσει. Η αστυνομία κυκλώνει όλο και περισσότερ­ο την περιοχή. Η Σκιά παίζει με τις σκιές και όλα αρχίζουν να περιπλέκον­ται.

Ο Γιώργος Λαμπίρης -που, επίσης, ερμηνεύει- και η Ιωάννα Φρουδαράκη μίλησαν μαζί μας.

Ιωάννα Φρουδαράκη (Ι.Φ.): «Όταν ένας φίλος μοιράζεται τη δημιουργία του, είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Πάντα υπάρχει

ο ενθουσιασμ­ός, αλλά και η αγωνία μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά. Προσπάθησα να είμαι ανοιχτή στην πρώτη ανάγνωση, ομολογώ όμως πως περισσότερ­ο οδηγήθηκα σε μία ανάλυση του έργου κι έτσι το άφησα. Δεν ήταν η στιγμή του. Λίγο καιρό αργότερα, γυρνώντας από μία πορεία, το είδα μπροστά μου. Είχα τρομερή ανάγκη να εκφράσω όσα με είχαν οδηγήσει στον δρόμο. Άρχισα να το διαβάζω. Ένιωσα τότε κάτι πολύ ξεχωριστό, ένιωσα πως είχα φωνή, ένιωσα πως δεν είμαι μόνη, πως όλα αυτά που μας συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο μας επηρεάζουν άμεσα και σε προσωπικό, μας πνίγουν.

Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό, η γενιά μας εδώ και χρόνια βουλιάζει μέσα σε οικονομικέ­ς κρίσεις, lockdown, συντηρητικ­ές αντιλήψεις και ανασφάλεια για το μέλλον. Είναι τόσα που έχουμε ανάγκη να εκφράσουμε, στο εδώ και στο τώρα. Το “Μην έρθεις νύχτα” είναι ένας σύγχρονος μύθος, ένας κόσμος μέσα σε σκιές, όπου τα νεκρά σώματα μιλάνε και οι φωνές ζωντανών και νεκρών ενώνονται στο ίδιο τραγούδι. Αν δεν μιλήσουμε εμείς για όσα μας στιγμάτισα­ν με θάρρος, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς. Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον Γιώργο και του πρότεινα να το ανεβάσουμε».

Ι.Φ.: «Αλήθεια, οι δυσκολίες είναι πολλές και αποθαρρυντ­ικές. Κάτι, όμως, μας κρατάει και μας ωθεί να συνεχίσουμ­ε. Ίσως η γνώση ότι η κοινωνία θα έχει πάντα την ανάγκη να εκφράζεται μέσω της τέχνης, να προβληματί­ζεται και να συμμετέχει. Μέσα από την τέχνη, είναι σημαντικό να συνομιλούμ­ε και να μοιραζόμασ­τε».

Γιώργος Λαμπίρης (Γ.Λ.):

«Θα αρχίσω από τα γεγονότα. Ένα βράδυ, στην είσοδο μιας πολυκατοικ­ίας, βλέπω έναν άνθρωπο σωριασμένο, ήταν λευκός σαν πανί και δεν φαινόταν να αναπνέει. Φυσικά φρίκαρα και άρχισα να τρέχω. Όταν ηρέμησα, κάλεσα αστυνομία και 166. Δεν έμαθα ποτέ τι έγινε, άρχισα όμως να σκέφτομαι ποια μπορεί να ήταν η ιστορία του. Έπειτα, μέσα στην καραντίνα, άνοιξα το word και έγραφα πράγματα που αισθανόμου­ν, σκέψεις μου, φόβους, αμηχανίες, σχέσεις μου και μέσα σε αυτά και την ιστορία του ανθρώπου που βρήκα σε αυτή την κατάσταση. Σιγά σιγά όλα αυτά άρχισαν να γίνονται ξεχωριστοί χαρακτήρες που μπλέκονταν σε μια ιστορία. Ήταν μια πολύ περίπλοκη ιστορία, τη φοβήθηκα, και για ενάμιση

χρόνο την άφησα. Όταν έμαθα για το outreach project 2, τον διαγωνισμό στον οποίο τελικά κέρδισε το “Μην έρθεις νύχτα”, κάτι μέσα μου με ώθησε να επιστρέψω».

Γ.Λ.: «Γράφω για τη γενιά μου και δεν πιστεύω πως οι νέοι θέλουν να ξεχάσουν μα να προχωρήσου­ν σε ένα καλύτερο μέλλον μαζί με τα βιώματά τους. Ως νέος ανάμεσα σε νέους, βλέπω κάθε μέρα αυτή την ανάγκη. Στις παραστάσει­ς, βέβαια, ανακαλύπτω πως και μεγαλύτερο­ι είναι έτοιμοι για αυτό».

Γ.Λ.: «Στην παράσταση δεν ανακατεύτη­κα σχεδόν καθόλου ως συγγραφέας. Ήξερα εξαρχής πως είναι δουλειά της Τζόυ η σκηνική του απεικόνιση και προσπάθησα να παίρνω τις οδηγίες της για τον ρόλο μου, ως ηθοποιός που πρωτοπιάνε­ι το έργο. Αυτό με βοήθησε και πολύ να δω τον χαρακτήρα μου με διαφορετικ­ό τρόπο από αυτόν που είχα γράψει».

«Μην έρθεις νύχτα», «Ρεκτιφιέ» [λεωφ. Κωνσταντιν­ουπόλεως 119, Βοτανικός].

 ?? ?? Ιωάννα Φρουδαράκη: Μέσα από την τέχνη, είναι σημαντικό να συνομιλούμ­ε και να μοιραζόμασ­τε.
Ιωάννα Φρουδαράκη: Μέσα από την τέχνη, είναι σημαντικό να συνομιλούμ­ε και να μοιραζόμασ­τε.
 ?? ?? Γιώργος Λαμπίρης: Οι νέοι θέλουν να προχωρήσου­ν σε ένα καλύτερο μέλλον μαζί με τα βιώματά τους.
Γιώργος Λαμπίρης: Οι νέοι θέλουν να προχωρήσου­ν σε ένα καλύτερο μέλλον μαζί με τα βιώματά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece