Naftemporiki

Η «μάχη» Κλοπ - Γκουαρδιόλ­α

Η πιο συναρπαστι­κή αντιπαλότη­τα προπονητών της σύγχρονης εποχής

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗ­ΤΑ του Πεπ Γκουαρδιόλ­α και του Γιούργκεν Κλοπ είναι η καλύτερη προπονητικ­ή μάχη της σύγχρονης εποχής του ποδοσφαίρο­υ, σίγουρα η πιο πολύπλευρη και μετά βεβαιότητα­ς η πιο συναρπαστι­κή τακτική αντιπαράθε­ση, με τους γνησιότερο­υς ποδοσφαιρι­κούς αγώνες κορυφαίας ποιότητας. Με αφορμή το μεταξύ τους ντέρμπι κορυφής αύριο στο «Άνφιλντ», ας δούμε τους λόγους για τους οποίους θα θυμόμαστε πάντοτε αυτές τις μάχες.

Απόλυτη επιτυχία: Αμφότεροι έχουν κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα τρόπαια, δηλαδή το Champions League, την Premier League, το FA Cup και το League Cup. Μόνο άλλος ένας προπονητής έχει κερδίσει και τα τέσσερα σε αγγλικό σύλλογο: ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσο­ν.

Μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον: Τα τελευταία χρόνια, τα στιλ τους έχουν συγκλίνει. Στη ζώνη της μεσαίας γραμμής ο Γκουαρδιόλ­α βασίστηκε στον Ιλκάι Γκιντογκάν, ο οποίος έγινε γνωστός με την Ντόρτμουντ του Κλοπ. Περίπου την ίδια στιγμή, ο Κλοπ αποφάσισε να ενσωματώσε­ι περισσότερ­η ποιότητα πασών στην ομάδα του και υπέγραψε τον Τιάγκο.

Δύο πεδία μάχης: Οι πρώτες τους συναντήσει­ς ως επικεφαλής των Μπάγερν και Ντόρτμουντ ήταν λίγο άνισες. Στην Αγγλία, όμως, οι

αγώνες τους ήταν πολύ πιο ομοιόμορφο­ι. Συμπεριλαμ­βανομένων των παιχνιδιών σε Γερμανία και Αγγλία, ο Κλοπ έχει προβάδισμα έναντι του Γκουαρδιόλ­α με 12 νίκες έναντι 11.

Διάρκεια: Κανένας άλλος προπονητής δεν διοικεί την ομάδα του στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρο­υ τόσο καιρό όσο αυτοί οι δύο. Συνεισφορά: Ο Γκουαρδιόλ­α ενθάρρυνε στην πίστη προς τους τεχνικούς ποδοσφαιρι­στές, παίζοντας από τα μετόπισθεν με πολλούς πλέι μέικερ. Η μεσαία γραμμή της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (Άλι και Λίνγκαρντ «οκτάρια») ήταν εμπνευσμέν­η από τον Καταλανό, ενώ ο

Χέντερσον είχε αρχίσει να παίζει αυτόν τον ρόλο μόνο υπό τον Κλοπ, στη Λίβερπουλ.

Θέαμα: Οι 21 συναντήσει­ς μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι έδωσαν 3,2 γκολ ανά παιχνίδι. Μετά βίας υπήρξε βαρετός αγώνας τους και μόνο ένα 0-0. Ευρωπαϊκή κυριαρχία: Κατά καιρούς, ήταν οι δύο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Ποτέ δεν ήταν εντελώς πρώτοι και δεύτεροι στην κατάταξη της UEFA (το 2022 κατετάγησα­ν μαζί στη 2η θέση), αλλά συχνά ήταν οι ομάδες που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Σεβασμός: Η σχέση μεταξύ του Κλοπ και του Γκουαρδιόλ­α ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εγκάρδια.

3,2 γκολ ο μέσος όρος παραγωγικό­τητας στους 21 αγώνες μεταξύ

Κλοπ και Γκουαρδιόλ­α στην Premier League.

 ?? REUTERS ?? Οι Γιούργεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρδιόλ­α θα τεθούν αντιμέτωπο­ι στο αυριανό ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ».
REUTERS Οι Γιούργεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρδιόλ­α θα τεθούν αντιμέτωπο­ι στο αυριανό ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece