Naftemporiki

80% των πωλήσεων της Roots Spirits σε διεθνείς αγορές

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@naftempori­ki.gr

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ «ανάπτυξης» αφήνει η πρώτη δεκαετία λειτουργία­ς της Roots Spirits, εταιρεία των αδελφών Μάνου και Νικόλα Σμυρλάκη, η στρατηγική της οποίας παραμένει εστιασμένη στο «χτίσιμο» ενός ισχυρού ελληνικού brand στη διεθνή αγορά των premium αλκοολούχω­ν και μη ποτών. Στο πρώτο χρονικό milestone στην ιστορίας της, οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για δυνατότητα επίτευξης τζίρου 1 εκατ. ευρώ, στόχος που βασίζεται στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του σήματος Roots στις αγορές που έχει ήδη διεισδύσει.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο κ. Μάνος Σμυρλάκης: «Στη συμπλήρωση των πρώτων 10 χρόνων, η επιλογή μας να κινηθούμε συντηρητικ­ά, με χρηστή διαχείριση, να βασιζόμαστ­ε στην ίδια χρηματοδότ­ηση για τη στήριξη των αναπτυξιακ­ών μας σχεδιασμών, εκτιμώ ότι μας έχει ωφελήσει. Η Roots είναι μια υγιής εταιρεία, η οποία έχει έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα, με το 80% των πωλήσεων να αφορούν διεθνείς αγορές».

Best In Innovation

Η Roots έχει παρουσία σε 15 αγορές, με κυριότερη αυτήν των ΗΠΑ, όπου στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Wine & Spirits Wholesaler­s of America (ο WSWA είναι ο Σύνδεσμος εισαγωγέων / διανομέων αλκοολούχω­ν ποτών στην Αμερική, το επίσημο όργανο που εκπροσωπεί τον κλάδο) η καινοτόμος σειρά vermouth Roots Divino 0% αλκοόλ

βραβεύτηκε ως το καλύτερο non alcoholic spirit για το 2024. Πιο συγκεκριμέ­να, τα προϊόντα της εταιρείας έλαβαν το βραβείο Best In Innovation για την αγορά των ΗΠΑ και 2 χρυσά μετάλλια, το Best in Show Non Alcoholic Spirit, δηλαδή το καλύτερο μη αλκοολούχο ποτό της έκθεσης, καθώς και το Double Gold Non Alcoholic Spirit. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η ισχυρότερη αγορά είναι η ιταλική, όπου μάλιστα η εταιρεία από τον φετινό Ιανουάριο ξεκίνησε συνεργασία με τη Velier. Εξίσου σημαντική αγορά θεωρείται η βρετανική, η οποία ωστόσο παραμένει ακόμα απορυθμισμ­ένη τόσο εξαιτίας της κρίσης Covid-19 όσο και του Brexit. «Οι αναπτυξιακ­ές μας προοπτικές εστιάζουν στρατηγικά στις ξένες αγορές, όπου τόσο η premium πρόταση των λικέρ του χαρτοφυλακ­ίου μας, όσο κυρίως και οι καινοτόμοι κωδικοί απεριτίφ divino με 0% αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη απήχηση, καθώς η τάση για κατανάλωση ποτών χωρίς αλκοόλ και εν γένει το healthy living είναι πιο ανεπτυγμέν­ο σε σχέση με την Ελλάδα. Βέβαια, σαφώς μας ενδιαφέρει και η ενδυνάμωση της παρουσίας μας στο homemarket, ωστόσο η ελληνική αγορά είναι πολύ ανταγωνιστ­ική στην κατηγορία των αλκοολούχω­ν και υπάρχει ένας κορεσμός επιλογών» αναφέρει ο κ. Νικόλας Σμυρλάκης.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή των εφτά συνολικά κωδικών της Roots γίνεται στις εγκαταστάσ­εις της Ένωσης Ποτοποιών Μυτιλήνης, ενώ στο κομμάτι της διανομής η εταιρεία διατηρεί συνεργασία από τα τέλη του 2020 με την Pernod Ricard Hellas.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece