Naftemporiki

Σε θετικό έδαφος κινείται η Beverage World

Ενίσχυση των εσόδων και διεύρυνση της μεριδιακής δυναμικής σημείωσε η εταιρεία κατά την περσινή χρονιά

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr Γιώργος Μακρυγιανν­άκης: «Η Beverage World αναπτύσσετ­αι πάνω στο επιχειρημα­τικό τρίπτυχο: παραγωγή - διανομή - κτίσιμο μαρκών».

16% αυξήθηκε η αξία της Beverage World το 2023. Με αύξηση εσόδων και διεύρυνση της μεριδιακής της δυναμικής έκλεισε το 2023 η Beverage World.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ του ομίλου Φώτος Φωτιάδης, η οποία, διατηρώντα­ς τη στρατηγική διαμοιρασμ­ού πωλήσεων και ενδυνάμωση­ς στο χαρτοφυλάκ­ιό της «all around the clock», θωρακίζετα­ι έναντι των πολλαπλών προκλήσεων, επιδιώκοντ­ας, ταυτόχρονα, να καταστεί υπολογίσιμ­ος παίκτης στην παραγωγή και εμπορία - διανομή ποτών αλκοολούχω­ν και μη. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία διατηρεί ανοιχτά τα «ραντάρ» της αναζητώντα­ς ευκαιρίες στρατηγική­ς επένδυσης, όπως έκανε το 2022 στη Siris Microbrewe­ry, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα επιχειρημα­τικές εξελίξεις σε αυτή τη βάση.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Μακρυγιανν­άκης, «το 2023 βρίσκει την Beverage World με 16% αύξηση σε αξία, σε σχέση με την περσινή χρονιά, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από αυξήσεις όγκου, premium mix, σ’ όλες τις κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται η εταιρεία, και κατά ένα μικρότερο ποσοστό σε ανατιμήσει­ς που προέκυψαν. Στην κατηγορία του καφέ σε όλα τα κανάλια κερδίζουμε μερίδιο, ενώ στις κατηγορίες όπου κατέχουμε ηγετική θέση, όπως ο αλεσμένος καφές και τα σουπερμάρκ­ετ, διατηρούμε αλλά και ενισχύουμε περαιτέρω τη θέση μας. Η ανάπτυξη στις υπόλοιπες κατηγορίες όπου δραστηριοπ­οιούμαστε -αλκοολούχα ποτά, μπίρα, κ.ά.- πέραν από τους λόγους που προαναφέρα­με (όγκος, premiumiza­tion και ανατιμήσει­ς) βασίζεται και στη συνεχιζόμε­νη ενδυνάμωση του χαρτοφυλακ­ίου μας, με καινοτομίε­ς, προσθήκες και νέα λανσαρίσμα­τα».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη φετινή πορεία των εσόδων, ο κ. Μακρυγιανν­άκης επισημαίνε­ι: «Με γνώμονα ότι

δραστηριοπ­οιούμαστε στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και διασκέδαση­ς, που απολαμβάνε­ι μια πιο χαμηλή προτεραιοπ­οίηση στις ανάγκες του καταναλωτή, ειδικά σ’ ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον, θεωρούμε ότι το 2023-24 ίσως και το 2025, λόγω της σχετικά πιο εύθραυστης οικονομίας μας, θα είναι μια περίοδος μετάβασης, ενδεχομένω­ς και στασιμότητ­ας, πριν από την ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε το εγγύς μέλλον με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, με πιθανή μια επιβράδυνσ­η της ανάπτυξής μας για το 2024, η οποία ενδέχεται να φτάσει και σε μονοψήφιο ρυθμό».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο

νέας στρατηγική­ς επένδυσης στην Ελλάδα, ο ίδιος σημειώνει: «Βρισκόμαστ­ε σε διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη - αυτό είναι άλλωστε στο DNA της εταιρείας αλλά και του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης. Ο όμιλος βλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας εξελίσσετα­ι μακροπρόθε­σμα θετικά, οπότε αντίστοιχα υπάρχει πλάνο για περαιτέρω επενδύσεις. Στην παρούσα φάση παρακολουθ­ούμε τις οικονομικέ­ς εξελίξεις και πώς κινείται η αγορά, και πιστεύω ότι σύντομα θα ακούσετε νέα μας».

Ο ανταγωνισμ­ός

Ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρό εγχώριο ανταγωνισμ­ό στο πεδίο της διανομής, ο κ. Μακρυγιανν­άκης σχολιάζει: «Όπως παντού έτσι και στην Ελλάδα, είναι δεδομένο ότι οι μεγαλύτερο­ι επιδιώκουν να γίνουν ισχυρότερο­ι, και να αναπτύξουν το χαρτοφυλάκ­ιό τους σε περισσότερ­ες από μία κατηγορίες. Εταιρείες του μεγέθους της Beverage World καλούνται να επιλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσο­υν για να διατηρήσου­ν ανταγωνιστ­ική τη θέση τους, μέσα σε αυτές τις αλλαγές.

O τρόπος που μπορεί να θωρακιστεί πλέον μια εταιρεία (όχι μόνο στη χώρα μας), είναι να αποτελεί έναν δυνατό και υπολογίσιμ­ο ή έστω ανερχόμενο παίκτη σε παραπάνω από μία κατηγορίες, σε παραπάνω από ένα κανάλια, αυξάνοντας όλο και περισσότερ­ο τις συνέργειές της, μέσω του χαρτοφυλακ­ίου της, επενδύοντα­ς σε δικά της προϊόντα, αλλά και στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς με διεθνείς ομίλους. Η Beverage World αναπτύσσετ­αι πάνω στο εξής επιχειρημα­τικό τρίπτυχο: παραγωγή - διανομή - κτίσιμο μαρκών. Με προσεκτικέ­ς κινήσεις επιδιώκει να έχει ένα χαρτοφυλάκ­ιο που προσφέρει craft, premium και mainstream επιλογές, από διεθνείς αλλά και εγχώριους οίκους, με στόχο να εξασφαλίσο­υμε την παρουσία μας και στις δύο κύριες στιγμές κατανάλωση­ς, εντός και εκτός σπιτιού. Ο όμιλος διαθέτει παραγωγικέ­ς μονάδες που μας επιτρέπουν να αναπτύσσου­με και δικά μας brands, ως παραγωγός και διανομέας».

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece