Naftemporiki

Πιέσεις στην Ε.Ε. για ευρωομόλογ­α αμυντικών δαπανών

-

ΠΙΕΣΕΙΣ προς τους ηγέτες της Ε.Ε. ασκούν οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε κοινές εκδόσεις ευρωομολόγ­ων για να καλύψουν τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσ­ουν ένα μόνιμο πρόγραμμα ομολόγων αξίας τρισεκατομ­μυρίων ευρώ.

Παρότι οι πολιτικοί εξακολουθο­ύν να διαφωνούν για το εάν θα ενισχύσουν τις κοινές αμυντικές τους προμήθειες με έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων, οι διαχειριστ­ές κεφαλαίου «διψούν» για τίτλους με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και γι’ αυτό ζητούν περισσότερ­ες εκδόσεις από την Ε.Ε., σύμφωνα με το Bloomberg. Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες-μέλη θα μπορέσουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, χωρίς το κάθε κράτος-μέλος να επωμιστεί μόνο του περισσότερ­ο χρέος. Τη στιγμή, δε, που τα ομόλογα της Ε.Ε. πληρώνουν premium έναντι των αντίστοιχω­ν κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών.

Ο κοινός δανεισμός χαρακτηρίσ­τηκε από τον επίτροπο για τις Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές

Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, ως «υγιής τρόπος» για την αντιμετώπι­ση κρίσεων. Το σχέδιο προωθείται κυρίως από χώρες των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίε­ς θα ευνοηθούν τα μέγιστα -όπως Γαλλία-, καθώς και από αυτές που γειτνιάζου­ν με τη Ρωσία και έχουν την αίσθηση ότι απειλούντα­ι, όπως η Εσθονία. Αντίθετα, οι πιο σφιχτές δημοσιονομ­ικά χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν απορρίψει την ιδέα.

Ακόμη ένα πλεονέκτημ­α είναι ότι τα υφιστάμενα ομόλογα της Ε.Ε. πληρώνουν στους επενδυτές λίγο υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τη Γερμανία, που αξιολογείτ­αι επίσης με τριπλό Α.

Ο ενθουσιασμ­ός των επενδυτών αποτυπώθηκ­ε στην τεράστια ζήτηση, ύψους 81 δισ. ευρώ, που γνώρισε την προηγούμεν­η εβδομάδα ομόλογο της Ε.Ε., από το οποίο αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν 27 φορές πάνω από την υψηλότερη αναλογία κάλυψης που έχει καταγραφεί σε κοινοπρακτ­ικιή έκδοση της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece