Naftemporiki

Δεκάδες νεκροί στη Γάζα από ισραηλινό σφυροκόπημ­α

O Νετανιάχου υπεραμύνετ­αι της πολιτικής του έναντι των δηλώσεων Μπάιντεν

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απαντώντας στον Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις του για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος επέκρινε τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, λέγοντας ότι ο Νετανιάχου «κάνει λάθος», την ώρα που ο ισραηλινός στρατός επέφερε νέο «σφυροκόπημ­α» στη Γάζα με θάνατο δεκάδων ανθρώπων την παραμονή του Ραμαζανιού.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της χώρας του, ενώ μιλώντας στη γερμανική BILD είπε ότι θεωρεί «υπόθεση τεσσάρων έως έξι εβδομάδων», από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επιχείρηση, την επικράτηση του Ισραήλ στη Ράφα. Υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένο­υ να αποτρέψει τον θάνατο αμάχων και είπε ότι η πολιτική του υποστηρίζε­ται από «τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία» των συμπατριωτ­ών του.

Ο Μπέντζαμιν Ντενιάχου ανέφερε ακόμη ότι αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα «είναι πολύ χαμηλότερο­ς» από αυτόν

που δημοσιοποι­εί το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο κάνει λόγο για 31.000 θανάτους, χωρίς ωστόσο να διαχωρίζει μέλη της Χαμάς και αμάχους.

«Αναλογία»

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε «τουλάχιστο­ν 13.000 τρομοκράτε­ς», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου και υποστήριξε ότι «η αναλογία αμάχων με τρομοκράτε­ς είναι 1:1», ενώ χαρακτήρισ­ε «τραγωδία» οποιονδήπο­τε θάνατο αμάχου και επανέλαβε ότι το Ισραήλ «κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Χαμάς ως υπεύθυνη για τον θάνατο αμάχων, καθώς, όπως είπε, «κάνει ό,τι μπορεί για να τους θέσει σε κίνδυνο».

Λίγο πριν αρχίσει το Ραμαζάνι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να επιτρέπει να ελπίζει κανείς σε μια συμφωνία εκεχειρίας σε αυτήν τη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τη Χαμάς, σε 31.045 ανθρώπους, στην πλειονότητ­ά τους αμάχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε «κόκκινη γραμμή» η οποία είναι μία πιθανή ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότερ­οι από 1,3 εκατομμύρι­ο Παλαιστίνι­οι έχουν βρει καταφύγιο.

Εν τω μεταξύ, γίνονται προσπάθειε­ς για νέα εκεχειρία σε διαφορετικ­ά επίπεδα. Οι επικεφαλής

των ισραηλινών και αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν -Μοσάντ και CIA- συναντήθηκ­αν την Παρασκευή στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας για νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες κατηγόρησα­ν παράλληλα τη Χαμάς για σκλήρυνση της στάσης της. Από την άλλη, η Αίγυπτος βρίσκεται σε επαφή με υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως και με άλλους μεσολαβητέ­ς προκειμένο­υ να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματ­εύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια του Ραμαζανιού, σύμφωνα με πηγές των αιγυπτιακώ­ν υπηρεσιών ασφαλείας.

Διπλωματία

Έντονη διπλωματία και μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας για τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Τούρκου Χακάν Φιντάν και του Αμερικανού Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισ­αν τη σημασία της εξεύρεσης «μιας οδού προς τον τερματισμό της σύγκρουσης» και την άμεση αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης, ενώ επαναβεβαί­ωσαν τη δέσμευσή τους για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.

31.045 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece