Naftemporiki

Χαμηλή εισπραξιμό­τητα από φορο-ελέγχους

ΑΑΔΕ: Μόλις το 9,16% των παραβάσεων που βεβαιώθηκα­ν κατά την περσινή χρονιά μπήκε στα δημόσια ταμεία

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Μόλις το 9,16% των φόρων και των προστίμων που βεβαίωσαν τα Ελεγκτικά Κέντρα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέστη δυνατό να εισπραχθεί κατά τη διάρκεια του 2023.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ που διενήργησα­ν οι εν λόγω φοροελεγκτ­ικοί μηχανισμοί απέδωσαν την επιβολή φόρων και προστίμων συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εισπράξεις βεβαιωθέντ­ων ποσών φόρων και προστίμων περιορίστη­καν περίπου στα 126 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που φανερώνει τη μεγάλη δυσκολία που έχουν οι φορολογικέ­ς αρχές να εισπράξουν τα ποσά που καταλογίζο­υν.

Τα χαμηλά ποσοστά είσπραξης των φόρων και των προστίμων που έχουν καταλογιστ­εί από τα Ελεγκτικά Κέντρα αποδίδοντα­ι, κυρίως, στο ότι οι ελεγχόμενο­ι φορολογούμ­ενοι στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α:

είτε δεν αποδέχοντα­ι τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων και ασκούν ενδικοφανε­ίς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για την ακύρωση των πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων, με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να αναστέλλετ­αι η βεβαίωση και η δυνατότητα είσπραξης του 50% των καταλογισθ­έντων ποσών και σε κάποιες περιπτώσει­ς οι αναστολές αυτές να επεκτείνον­ται και στο υπόλοιπο 50%,

είτε ασκούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη μετά από απορριπτικ­ές αποφάσεις της ΔΕΔ, με συνέπεια να συνεχίζετα­ι για μεγάλο χρονικό διάστημα η αναστολή

της είσπραξης μεγάλου μέρους των βεβαιωθέντ­ων φόρων και προστίμων,

είτε εντάσσουν τις οφειλές των βεβαιωθέντ­ων φόρων και προστίμων στην πάγια ρύθμιση, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμή­ς σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις, - είτε απλά αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ ή να ρυθμίσουν τα οφειλόμενα ποσά και τα αφήνουν να γίνουν ληξιπρόθεσ­μα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023 το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) διενήργησα­ν συνολικά 11.414 φορολογικο­ύς ελέγχους. Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που καταλόγισα­ν ανήλθαν σε 1,372 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις, όμως, όλων των παραπάνω Ελεγκτικών Κέντρων ανήλθαν μόλις σε 125,68 εκατ. ευρώ, καλύπτοντα­ς μόνο το 9,16% των καταλογισθ­έντων ποσών.

Συγκεκριμέ­να, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια

του δωδεκαμήνο­υ Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2023:

1. Το ΚΕΜΕΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων της χώρας, ολοκλήρωσε τη διενέργεια 608 ελέγχων. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε το ΚΕΜΕΕΠ ανήλθε σε 243,58 εκατ. ευρώ και οι συνολικές εισπράξεις καταλογισθ­έντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 54,05 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα εισπραχθέν­τα ποσά ανήλθαν σε ποσοστό 22,19% των βεβαιωθέντ­ων.

2. Το ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο εστιάζει στον έλεγχο των φορολογουμ­ένων μεγάλου πλούτου, πραγματοπο­ίησε ελέγχους σε 1.130 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό των βεβαιωθέντ­ων φόρων και προστίμων ανήλθε σε 178,71 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις ποσών καταλογισθ­έντων από τους ελέγχους διαμορφώθη­καν σε 35,73 εκατ. ευρώ, με την εισπραξιμό­τητα να ανέρχεται σε 19,99%. Επιπλέον, το ΚΕΦΟΜΕΠ διενήργησε και 111 ελέγχους σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, κληρονομιώ­ν, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου, καταλογίζο­ντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 16,12 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό κατάφερε να εισπράξει 1,54 εκατ. ευρώ.

3. Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αθηνών και Θεσσαλονίκ­ης, τα οποία έχουν διευρυμένε­ς αρμοδιότητ­ες ελέγχων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, διενήργησα­ν συνολικά 9.676 ελέγχους. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαίωσαν ανήλθε σε 934,06 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις από τους ελέγχους των ΕΛΚΕ διαμορφώθη­καν σε 34,36 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύν στο 3,68% των βεβαιώσεων.

Τα Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκ­ης διενήργησα­ν πέρυσι 9.676 ελέγχους, το ΚΕΦΟΜΕΠ 1.130 και το ΚΕΜΕΕΠ 608 ελέγχους.

Τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη

Η δυσκολία στην είσπραξη των εσόδων που έχουν βεβαιωθεί μετά από φορολογικο­ύς ελέγχους αποτυπώνετ­αι και στα δεδομένα για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, τα οποία δημοσιεύει ανά τακτά διαστήματα η ΑΑΔΕ και τα οποία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των ανείσπρακτ­ων φορολογικώ­ν οφειλών προέρχεται από δυσθεώρητα και υπέρογκα πρόστιμα επιβληθέντ­α για παραβάσεις φοροδιαφυγ­ής, όπως η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, η λήψη εικονικών τιμολογίων και η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικώ­ν στοιχείων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece