Naftemporiki

Εθνική: Οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2023 και 30% διανομή μερίσματος

-

ΥΠΕΡ του buy back μετοχών της τράπεζας, υπέρ των μετόχων τάχθηκε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς των αποτελεσμά­των του 2023, αφού υπάρξει έγκριση του επόπτη για το μέρισμα της τράπεζας και καταλήξει το ΤΧΣ για την πώληση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής που κατέχει ακόμη, τότε η διοίκηση της τράπεζας θα συζητήσει σενάρια buy back.

O κ. Μυλωνάς προέβλεψε επιτόκια 3% για το 2024 και 2,25% για το 2025 με βάση τις εκτιμώμενε­ς κινήσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο, βλέπει αμετάβλητα τα έσοδα από τόκους για την επόμενη χρονιά, ενώ αναμένει αύξηση της χρηματοπισ­τωτικής επέκτασης, μείωση του κόστους των MREL και επανατιμολ­όγηση των προμηθειών της τράπεζας. O στόχος των MREL διαμορφώνε­ται σε 27,5% για το 2025.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις μελλοντικέ­ς επενδύσεις της τράπεζας, αυτές

αφορούν κυρίως συνέργειες σε τομείς που η τράπεζα δεν διαθέτει εξειδίκευσ­η, αλλά δεν αποκλείει αν υπάρξει κάποιο ειδικό και ενδιαφέρον project αυτό να εξεταστεί.

Ο όμιλος της Εθνικής παρουσίασε οργανικά κέρδη μετά φόρων 1,2 δισ. ευρώ το 2023, ενισχυμένα κατά 2,5 φορές ετησίως. Την ίδια στιγμή ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθη­κε στο 18,3%, χωρίς αναπροσαρμ­ογή για το υπερβάλλον κεφάλαιο CET1 άνω των εποπτικών ορίων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντ­ας

αύξηση κατά 15 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και προσεγγίζο­ντας τις 337 μ.β. το δ’ τρίμηνο 2023. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκα­ν σημαντικά, κατά 10% σε ετήσια βάση για το 2023.

Οι υψηλότερες αποσβέσεις αντικατοπτ­ρίζουν το στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων της τράπεζας στον τομέα της πληροφορικ­ής, με βασικότερο άξονα την αντικατάστ­αση του συστήματος Βασικών Τραπεζικών Εργασιών (Core Banking System). Το 2023, ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα διαμορφώθη­κε σε 31,6%.

Η αύξηση των εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 1,3 δισ. ετησίως, στα 30,5 δισ. σε επίπεδο Ομίλου, αποδίδεται κυρίως στις μεσαίες επιχειρήσε­ις, στη χρηματοδότ­ηση έργων (project finance) και τη ναυτιλία.

Ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθη­κε σε 3,7% σε επίπεδο Ομίλου, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται 87,5%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

2,5 φορές ήταν αυξημένα τα οργανικά κέρδη μετά φόρων του ομίλου της Εθνικής το 2023.

 ?? ?? Παύλος Μυλωνάς: Μετά την αποκρατικο­ποίηση θα συζητηθούν τα σενάρια για buy back μετοχών.
Παύλος Μυλωνάς: Μετά την αποκρατικο­ποίηση θα συζητηθούν τα σενάρια για buy back μετοχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece