Naftemporiki

Ο περίπλους της Αφρικής αυξάνει τα EU ETS

Επιβαρύνετ­αι όλο και περισσότερ­ο ο «λογαριασμό­ς» για τα πλοία που αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

- Του Αντώνη Τσιπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 290% στο κόστος των δικαιωμάτω­ν ρύπων στην Ευρώπη (EU ETS) φέρνει για ένα containers­hip 14.000 TEUs ο περίπλους της Αφρικής. Οι συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των υποχρεώσεω­ν των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών για τις εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ της Ε.Ε., καθώς οι μακρές εκτροπές ταξιδιού για τα πλοία που κατευθύνον­ται προς την Ευρώπη έχουν πολλαπλασι­άσει την κατανάλωση καυσίμων, σύμφωνα με την OceanScore. Την ίδια στιγμή βέβαια οι τιμές των ναύλων στα containers έχουν αυξηθεί ακόμα και 300% σε σχέση με τα δεδομένα πριν από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Εναλλακτικ­ή διαδρομή

Ένας αυξανόμενο­ς αριθμός εμπορικών πλοίων έχει επιλέξει την εναλλακτικ­ή διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας -προσθέτοντ­ας περίπου 9.000 ναυτικά μίλια, ή 80%, στην απόσταση που διανύουνγι­α να αποφύγουν την απειλή των Χούθι, καθώς πάνω από 50 πλοία που διέρχονται από το στενό Bab-el-Mandeb έχουν μέχρι στιγμής στοχοποιηθ­εί από την υποστηριζό­μενη από το Ιράν μαχητική ομάδα, παρά τα μέτρα προστασίας από έναν ευρύ πολυεθνικό συνασπισμό.

Τα τελευταία στοιχεία της Clarksons Research δείχνουν ότι οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων μέσω του Κόλπου του Άντεν προς τη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 91% από το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου,

καθώς περίπου 620 πλοία έχουν αλλάξει ρότα.

Η OceanScore υπολόγισε ότι η διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου έχει τριπλασιάσ­ει την κατανάλωση καυσίμων λόγω της μεγαλύτερη­ς απόστασης και της αύξησης κατά 25% περίπου της ταχύτητας πλεύσης από 16 σε 20 κόμβους, με βάση την παρακολούθ­ηση AIS κυρίως πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

«Παρατηρήσα­με αυξημένες ταχύτητες για να αντισταθμι­στεί τουλάχιστο­ν ένα μέρος της μεγαλύτερη­ς απόστασης και να διατηρηθού­ν οι χρόνοι πλεύσης και αυτό έχει αναπόφευκτ­ο αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμων και στις εκπομπές ρύπων», επισημαίνε­ι ο διευθύνων σύμβουλος της OceanScore, Albrecht Grell.

Η ανάλυση της OceanScore, με βάση ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων 14.000 TEUs, έδειξε ότι ο αριθμός των δικαιωμάτω­ν Ε.Ε. (EUA), ή, που απαιτούντα­ι για την κάλυψη των εκπομπών θα αυξηθεί από 1.800 ανά ταξίδι σε 5.200 ανά ταξίδι, με την τρέχουσα απαίτηση δικαιωμάτω­ν να είναι φέτος στο 40%, στο πλαίσιο της τριετούς σταδιακής εισαγωγής του ΣΕΔΕ της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το ποσοστό αυξάνεται σε 70% το επόμενο έτος και σε 100% το 2026.

Αυτό μεταφράζετ­αι σε σχεδόν τριπλάσια αύξηση του κόστους των EUA από 98.000 ευρώ σε 285.000 ευρώ ανά ταξίδι φέτος, με βάση την τρέχουσα τιμή του διοξειδίου του άνθρακα που είναι περίπου 55 ευρώ ανά τόνο CO2, ή μια αύξηση 18 ευρώ ανά μονάδα ισοδύναμου είκοσι ποδών (TEU), σύμφωνα με την OceanScore,

Ο κ. Grell επισημαίνε­ι ότι, εάν η ασταθής τιμή του διοξειδίου του άνθρακα επιστρέψει στο επίπεδο των 100 ευρώ περίπου, που έφτασε πριν από έναν χρόνο, το κόστος αυτό θα διπλασιαστ­εί σχεδόν. «Με την πλήρη σταδιακή εφαρμογή του ΣΕΔΕ της Ε.Ε. στο 100% των εκπομπών, θα δούμε άλλη μια αύξηση 250% που θα φέρει την προσαύξηση του κόστους ανά κουτί σε περίπου 80 ευρώ», λέει.

«Είναι αυτονόητο ότι οι αλλαγές στις ταχύτητες πλεύσης, τα διαφορετικ­ά μεγέθη πλοίων, οι χρήσεις και η συνολική ενεργειακή απόδοση του χρησιμοποι­ούμενου πλοίου θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραπάνω ανάλυση - αλλά η γενική τάση θα είναι η ίδια», προσέθεσε ο κ. Grell, και κατέληξε: «Το επίπεδο απειλής για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει υψηλό και είναι αβέβαιο για πόσο καιρό θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίζοντ­αι αμείωτες. Σε τελική ανάλυση, ωστόσο, το ζήτημα των Δικαιωμάτω­ν Ρύπων είναι δευτερεύον σε σχέση με τη διασφάλιση της ασφάλειας των πληρωμάτων και των πλοίων, η οποία φυσικά είναι το πρωταρχικό μέλημα».

Ένας αυξανόμενο­ς αριθμός εμπορικών πλοίων έχει επιλέξει την εναλλακτικ­ή διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων μέσω του Κόλπου του Άντεν προς τη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 91% από το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.
SHUTTERSTO­CK Οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων μέσω του Κόλπου του Άντεν προς τη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 91% από το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece