Naftemporiki

Μπαράζ πρωθυπουργ­ικών ταξιδιών κομβικής σημασίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Ένα μπαράζ κομβικών ταξιδιών -με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έχει η επίσκεψη στις ΗΠΑ που προγραμματ­ίζεται για τις αρχές Απριλίου- αναμένεται να πραγματοπο­ιήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, με τις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δρομολογεί­ται εκτός απροόπτου μία ακόμα συνάντηση -η δεύτερη κατά σειρά μετά τον Μάιο του 2022του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν

Σχετική αναφορά έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, που σημείωσε πως «στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο "Μπάιντενόπ­ουλο"». Σημειώνετα­ι εδώ πως στις 4 Απριλίου είναι προγραμματ­ισμένη και η εκδήλωση που διοργανώνε­ται παραδοσιακ­ά στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνική Επανάσταση­ς του 1821.

Κυβερνητικ­ές πηγές υπογράμμιζ­αν χθες σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ: «Είμαστε σε συζητήσεις», προσθέτοντ­ας ταυτόχρονα πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωσ­η για καμία ημερομηνία». Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως μένει να «κλειδώσει» η τελική ημερομηνία του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον και αν αυτό για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι στις 3 ή 4 Απριλίου.

Χθες ο πρωθυπουργ­ός σε συζήτηση με δημοσιογρά­φους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ, δέχθηκε ερώτηση για το αν θα πραγματοπο­ιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ. Χωρίς να επιβεβαιών­ει ημερομηνίε­ς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι μόνο για διμερή συνάντηση θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον. Σε ερώτηση αν επηρεάζει το ταξίδι του το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, τόνισε: «Καθόλου, αν δεχθούμε πρόσκληση θα ανταποκριθ­ούμε», ενώ προσέθεσε πως «το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της Ν.Δ.».

Από την Αθήνα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που διαδραματί­ζει η χώρα ως παράγοντας σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην περιοχή και ως αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητή­ς. Εξαίροντας το επίπεδο των διμερών σχέσεων -στην ομιλία του στο Φόρουμ East Macedonia & Thrace-, ο κ. Τσούνης τόνισε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδό

τους και η διμερής συνεργασία στην Αλεξανδρού­πολη αποτελεί βασική πτυχή αυτής της σχέσης.

Στο μεταξύ, αυτόν τον μήνα έχουν «κλειδώσει» δύο σημαντικά ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στο Κάιρο με τους πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

Η αποστολή αναμένεται να λάβει χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει αναφορικά με ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Αιγύπτου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσει­ς στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Θα ακολουθήσε­ι σε δέκα ημέρες επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, όπου πρόκειται να πραγματοπο­ιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό Τζάστιν Τριντό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να δώσει το παρών και στην παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησί­ας.

7,4 δισ. € είναι το πακέτο βοήθειας της Ε.Ε. προς την Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το παρών και στην παρέλαση της ομογένειας στον Καναδά.

Ραντεβού με Ερντογάν

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τον Μάιο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ραντεβού για τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα -στις 15 Απριλίου- στην Άγκυρα θα γίνει το τετ α τετ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάν­νη και του ομολόγου του της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα. Υπενθυμίζε­ται πως τη Δευτέρα έγινε συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλ­ου με τον Τούρκο ομόλογό της πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, η οποία όπως έγινε γνωστό διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

 ?? ΕΡΑ ?? Η τελευταία φορά που συναντήθηκ­αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν ήταν τον Μάιο του 2022.
ΕΡΑ Η τελευταία φορά που συναντήθηκ­αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν ήταν τον Μάιο του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece