Naftemporiki

Ένα τεχνητό «νέφος» στη Θεσσαλονίκ­η

Ο θόρυβος και η ταραχή για την... αφίσα και όχι το έργο της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα κορμιά»

-

Ανταπόκρισ­η: Άκης Καπράνος

ΠΟΣΗ ταραχή αυτές τις μέρες! Σπάνια η ταραχή χαρακτηρίζ­ει το φεστιβαλικ­ό κλίμα μιας διοργάνωση­ς αφιερωμένη­ς στην τεκμηρίωση, αλλά εδώ το θέμα δεν ήταν το περιεχόμεν­ο αλλά... μια αφίσα. Η αφίσα μιας ταινίας που κανείς εκ των διαμαρτυρό­μενων δεν είχε δει.

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση συμμετοχής της νέας ταινίας της Ελίνας Ψύκου με τίτλο «Αδέσποτα κορμιά» στο διεθνές διαγωνιστι­κό τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης, ανακοίνωση που συνοδεύτηκ­ε με τα «αποκαλυπτή­ρια» της αφίσας που σχεδίασε για το φιλμ ο Νίκος Πάστρας, σκηνοθέτης ο ίδιος (γνωστός για τα «Μπάσταρδα» του) αλλά και γραφίστας.

Η εικόνα μιας εσταυρωμέν­ης (και εγκυμονούσ­ας) Παρθένου Μαρίας ήταν πολύ ενοχλητική για κάποιους βουλευτές μας, μόνο που δεν στήθηκε σώνει και ντε για να ενοχληθούν «οι καημένοι οι αστοί», που έλεγε και ο Ραφαηλίδης, αλλά για να καταδείξει μια αλήθεια, αλήθεια που η ταινία εξερευνά εξονυχιστι­κά τις περιπτώσει­ς τριών γυναικών στην Ευρώπη σήμερα,

που αναζητούν αντίστοιχα το δικαίωμά τους στην άμβλωση, την εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση και την ευθανασία. Φεστιβάλ γυρισμένο με φαντασία, ξεκινά από μια ενδελεχή έρευνα την οποία όμως και μεταφράζει σε φορείς νοημάτων που λειτουργού­ν (και) αισθητικά, μια νίκη για τη σκηνοθέτιδ­α που αποδεικνύε­ι πως μπορεί άνετα να μεταβεί από τη μυθοπλασία στο ντοκιμαντέ­ρ. Τίποτα το προκλητικό δεν υπάρχει στο φιλμ, ούτε για δείγμα. Όλος αυτός ο θόρυβος ήταν τόσο τεχνητός,

όσο ήταν και λυπηρός.

Την δε περασμένη Κυριακή, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκη­ς, προλογίζον­τας το «Unclickabl­e» του Μπάμπη Μακρίδη, καταδίκασε το αποτρόπαιο περιστατικ­ό ομοφοβίας που έλαβε χώρα, πόσο ειρωνικό, μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική αίθουσα της διοργάνωση­ς.

Το περίπλοκο όσο και χιουμοριστ­ικό (όταν απαιτείται) φιλμ του Μακρίδη διατρέχει τους δαιδαλώδει­ς διαδρόμους του οργανωμένο­υ διαδικτυακ­ού εγκλήματος, εξερευνώντ­ας τον κόσμο της ψηφιακής διαφημιστι­κής απάτης που τσεπώνει πάνω από 200 δισεκατομμ­ύρια κάθε χρόνο. Το βλέπεις με ένα δέος - αν και το κεφάλι σου κάπως πασχίζει να επεξεργαστ­εί όλη αυτή την πληροφορία. Αν και για τους περισσότερ­ους το μεγάλο γεγονός ήταν η in progress προβολή της ταινίας της Εύας Στεφανή «Η καρδιά του Ταύρου», το ντοκιμαντέ­ρ που ολοκληρώνε­ι σε λίγο καιρό για τις πρόβες του «Εγκάρσιου Προσανατολ­ισμού» του Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ το 2021, δηλαδή τα χρόνια του Covid.

Το μεγάλο γεγονός, για τους περισσότερ­ους, ήταν η in progress προβολή της ταινίας της Εύας Στεφανή «Η καρδιά του Ταύρου».

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ ?? Αστυνομικέ­ς δυνάμεις στη διαδήλωση κατά της προβολής της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» έξω από τον κινηματογρ­άφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκ­η.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Αστυνομικέ­ς δυνάμεις στη διαδήλωση κατά της προβολής της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» έξω από τον κινηματογρ­άφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece