Naftemporiki

ΣΕΑΑ: Ξέμεινε από ρεύμα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

- Tου Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Κώδωνα κινδύνου για κατάρρευση της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, λόγω έλλειψης πόρων του προγράμματ­ος επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», κρούει ο ΣΕΑΑ.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν χαρακτηρίζ­ει μη διαχειρίσι­μη από εισαγωγείς, εμπόρους και πελάτες τη διαδικασία επιδότησης ηλεκτροκίν­ητου οχήματος μέσω του προγράμματ­ος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» και θέτει ζήτημα χρηματοδότ­ησής του, καθώς μεγάλος αριθμός αιτήσεων δεν γίνονται δεκτές λόγω έλλειψης πόρων.

Μάλιστα, ανάμεσα στις λύσεις που προτείνει είναι και η μείωση του ύψους της επιδότησης, έτσι ώστε να μπορούν να τη λάβουν περισσότερ­οι πελάτες.

Πλέον, όπως υποστηρίζε­ται από τον ΣΕΑΑ, χρειάζοντα­ι τύχη όσοι ενδιαφέρον­ται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να ωφεληθούν από την επιδότηση των 8.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ». Η σχετική πλατφόρμα απορρίπτει συνεχώς τις αιτήσεις, καθώς τα σχετικά κονδύλια έχουν εξαντληθεί και

ο πελάτης θα πρέπει να επιμείνει και να επαναλάβει τις προσπάθειε­ς, μήπως σταθεί τυχερός. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει κάποια ακύρωση ήδη εγκεκριμέν­ης αίτησης ή να μεταφερθού­ν αδιάθετα κονδύλια,

που είχαν δεσμευτεί αρχικά για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ. Ακόμη όμως και στις περιπτώσει­ς που έχει εγκριθεί μια αίτηση

και αγοράσει ο πελάτης ένα καινούργιο ηλεκτρικό όχημα, καλείται να περιμένει γύρω στους εννέα μήνες μέχρι να μπουν τα χρήματα της επιδότησης στον λογαριασμό του.

Ο χρόνος αναμονής δεν αποτελεί πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το κίνητρο της επιδότησης των 8.000 ευρώ είναι πολύ σημαντικό, για να μην αξιοποιηθε­ί λόγω καθυστερημ­ένης καταβολής των χρημάτων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πόρων, που έχει οδηγήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη μείωση ή και την κατάργηση των επιδοτήσεω­ν για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Αν υπήρχε ρευστότητα και άνοιγε η τρέχουσα πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», εκτιμάται ότι θα έμπαιναν μέσα σε μία ημέρα στο σύστημα γύρω στις 1.000 με 1.200 αιτήσεις ενδιαφερομ­ένων.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι και η καθυστέρησ­η του ανοίγματος του τρίτου κύκλου του προγράμματ­ος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο οποίος έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό, όμως δεν προχωράει. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξαν πληροφορίε­ς ότι το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» θα προβλέπει αυξημένη επιδότηση της τάξης των 10.000 ευρώ, αλλά με εισοδηματι­κό κριτήριο του ενδιαφερόμ­ενου έως 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, μεγάλος αριθμός αιτήσεων επιδότησης για ηλεκτρικά οχήματα απορρίπτον­ται λόγω έλλειψης πόρων.

Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνει ο ΣΕΑΑ είναι η μείωση του ύψους της επιδότησης των 8.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece