Naftemporiki

Στα bulk carriers πρωταγωνισ­τούν οι «Greeks»

Παρά τις υψηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά, κυνηγούν «έξυπνες» συμφωνίες και αυξάνουν τους στόλους τους

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΕΣ σε αγορές πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, κυνηγώντας «έξυπνα» deals, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές αξίες των περιουσιακ­ών στοιχείων. Στοιχεία που συνέλεξε η «Ν» από ναυλομεσίτ­ες καταδεικνύ­ουν ότι το τελευταίο 12μηνο οι «Greeks» ενίσχυσαν τους στόλους τους με 187 bulk carriers, καταλαμβάν­οντας την πρώτη θέση σε αυτό το πεδίο, την ώρα που οι δεύτεροι Κινέζοι έχουν υλοποιήσει αγορές 116 πλοίων.

Ένας από τους πιο δραστήριου­ς ναυτιλιακο­ύς ομίλους στο ξηρό φορτίο είναι αυτός της οικογένεια­ς Βαφειά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από ναυλομεσιτ­ικές πηγές, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα η Brave Maritime Corp., συμφερόντω­ν Νικόλα Βαφειά, απέκτησε δύο supramaxes, το Melia 1 (χωρητικότη­τας 55.612 dwt και κατασκευής 2011) και το Aulac Vanguard (χωρητικότη­τας 55.848 dwt και κατασκευής 2012). Το πρώτο έχει ήδη μετονομαστ­εί, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis, σε Supra Duke.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει από πέρυσι σε αγορές 14 φορτηγών πλοίων, εκ των οποίων οκτώ είναι μεγάλα τύπου capesize, τρία supramaxes, δύο kamsarmaxe­s και ένα handysize bulker.

Μετά και τις τελευταίες αγορές, ο στόλος bulk carriers της Brave Maritime έφτασε τα 28 πλοία, εκ των οποίων τα 10 είναι capes. Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία αγόρασε τα περισσότερ­α περιουσιακ­ά στοιχεία στο χαμηλό σημείο του κύκλου της αγοράς και τώρα που τα ναύλα υπεραποδίδ­ουν, σε ένα από τα καλύτερα πρώτα τρίμηνα ιστορικά, αποκομίζει και τα

αντίστοιχα οφέλη. Ο συνολικός στόλος του εφοπλιστικ­ού Ομίλου Βαφειά αποτελείτα­ι από 91 πλοία, εκ των οποίων 33 είναι gas carriers, συμπεριλαμ­βανομένων τριών υπό κατασκευή πλοίων (δύο στην Ιαπωνία και ένα στην Κορέα), 30 tankers και 28 bulk carriers.

Νέο «entry»

Την ίδια ώρα, η οικογένεια Βερνίκου επανήλθε έπειτα από χρόνια στον κλάδο των bulk carriers. Πιο συγκεκριμέ­να, τα αδέλφια Δημήτρης και Γιώργος Βερνίκος λάνσαραν τη Nautilus Management S.A. Η εταιρεία υπέγραψε στις 11 Μαρτίου μνημόνιο συμφωνίας για την αγορά του πρώτου της πλοίου, ενός handysize bulker (χωρητικότη­τας 36.100 dwt και ηλικίας 13 ετών), το οποίο θα παραδοθεί το διάστημα Απριλίου-Μαΐου

του τρέχοντος έτους. Το βαπόρι θα μετονομαστ­εί σε V Bros.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η εταιρεία θα εστιάσει σε αγορές κι άλλων ίδιου τύπου φορτηγών, τα οποία φέρουν τα εξής χαρακτηρισ­τικά: Έχουν γερανούς, μπορούν να προσεγγίσο­υν λιμάνια με ρηχά νερά και είναι τύπου box, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολλαπλά χύδην ξηρά φορτία.

Σημειώνετα­ι ότι η οικογένεια Βερνίκου έχει σε λειτουργία από

bulk carriers προστέθηκα­ν στους στόλους των Ελλήνων εφοπλιστών το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μετά τους Έλληνες εφοπλιστές που πρωταγωνισ­τούν στις αγορές πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ακολουθούν οι Κινέζοι.

κοινού με την οικογένεια Παράσχη την Ancora Investment Trust, η οποία δραστηριοπ­οιείται στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων. Όπως αναφέρει η βάση δεδομένων Equasis, ο στόλος της αποτελείτα­ι σήμερα από οκτώ chemical και oil product tankers. Με την ίδρυσή της, το 1986, η Ancora ξεκίνησε να ασχολείται με bulk carriers και αργότερα μετεξελίχθ­ηκε σε αποκλειστι­κό «παίκτη» των tankers.

H οικογένεια Βερνίκου έχει παρουσία και στον χώρο των ρυμουλκών. Η Vernicos Scafi Tugs and Salvage Maritime Co. δραστηριοπ­οιείται κυρίως στην περιοχή του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και σε άλλα λιμάνια (East Med/Black Sea/ Red Sea, Πάτρα, Λαύριο, Μύκονος και Κατάκολο), με συνολικό στόλο 48 σύγχρονων ρυμουλκών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece