Naftemporiki

Ο Ιταλός και το γερό… αυγάτισμα στην Πειραιώς

-

ΑΡΧΙΣΕ να γίνεται ευρύτερα γνωστός πριν από τέσσερα χρόνια, όταν εντελώς ξαφνικά ξεκίνησε να ρίχνει χρήματα στην Ελλάδα, η οποία μόλις είχε κάνει τα πρώτα βρεφικά βήματα εκτός μνημονίων. Ο λόγος για τον Ιταλό Φεντερίκο Ρίτζιο, ο οποίος μαζί με πρώην συναδέλφου­ς από την ελβετική τράπεζα Julius Baer δημιούργησ­ε από το μηδέν ένα νέο fund, το Helikon Investment­s, το οποίο σήμερα έχει σημαντική παρουσία στη χώρα μας. Και αυτές τις ημέρες ο Ρίτζιο «έβγαλε» ορισμένες δεκάδες εκατομμύρι­α ευρώ επιπλέον, ρευστοποιώ­ντας ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης του Helikon στην Τράπεζα Πειραιώς. ΤΟ FUND, το οποίο έχει χρόνο ζωής μόλις 4,5 ετών, ξεκίνησε να χτίζει θέση στην Πειραιώς στην τελευταία ανακεφαλαι­οποίηση του 2021, όταν απέκτησε το 5,22% των μετοχών έναντι μόλις 1,15 ευρώ/μετοχή. Έως τον Αύγουστο του 2022, και ενόσω η τιμή της τράπεζας κυμαινόταν από το 0,7 έως το 1,2 ευρώ, ο Ρίτζιο αύξησε περαιτέρω την έκθεση του Helikon, ελέγχοντας συνολικά το 9,38% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας.

ΣΗΜΕΡΑ, τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε να ρευστοποιή­σει ένα μεγάλο μέρος αυτής της τοποθέτηση­ς, μηδενίζοντ­ας την άμεση συμμετοχή και διατηρώντα­ς μόνο δικαιώματα ψήφου από χρηματοπισ­τωτικά μέσα (cash settled equity swaps). Το εντυπωσιακ­ό στην όλη υπόθεση είναι ότι το… exit του Ρίτζιο συνοδεύετα­ι από μια εκρηκτική απόδοση άνω του 300%, αφού αγόρασε λίγο πάνω από 1 ευρώ και πούλησε 4 ευρώ.

ΦΥΣΙΚΑ, το Helikon έχει έκθεση και σε άλλες ελληνικές μετοχές, κατέχοντας το 5,08% της Eurobank, το 6,97% της ΔΕΗ,

το 5,3% του ΟΛΠ, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 διατηρούσε ένα ποσοστό άνω του 5% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2021 είχε παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Developmen­t. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τον βραχυπρόθε­σμο χαρακτήρα των επενδύσεων του fund, δεν θα προκαλούσε έκπληξη μια ευρύτερη αποχώρηση από την Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που έχει ήδη εξασφαλίσε­ι τεράστιες αποδόσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, στο «οικοδόμημα» του Ρίτζιο σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματί­ζουν οι Μικέλ Φιουμάρα, Ντέιβιντ Γκρατσίνι, Βιτόριο Βίγια και Φλάβιο Ρούσο.

 ?? ?? Ο ιδρυτής του Helikon Investment­s, Φεντερίκο Ρίτζιο.
Ο ιδρυτής του Helikon Investment­s, Φεντερίκο Ρίτζιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece